Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal Açıklaması

Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, yarın itibariyle RF-4E tipi uçakların uçuşlarının sonlandırılacağını açıkladı.


Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'nda gazetecilere açıklama yapan Orgeneral Abidin Ünal, "F-16 uçakları harp keşif kodları testleri dün itibariyle tamamlandı. Yarın itibariyle RF-4E uçaklarının uçuşları sonlandırılacak" dedi.

Orgeneral Ünal, "Biz olaya profesyonellik gözüyle bakıyoruz. Profesyonellik odur ki hem acıyı hem cesareti de beraberinde götürür. Halkımızın güveni bizim için tamamen güç kaynağıdır. Halkımızın güvenini kaybedersek biz gücümüzü kaybetmiş oluruz. Bu olayın ardından bilen bilmeyen dakikasında yorumlara başlayıp, herkes kendi ajandasına göre yazıp konuştu.

Havacılık kültürüne dayanmayan yorumların aileleri, havacıları nasıl üzdüğünü görüyoruz. İyi niyetli de olsa yapılmış olan yorumların silah arkadaşlarını ve aileleri nasıl etkileyeceğinin üzerine odaklanmış olunmasını umarız. Kaza raporu hemen 1 haftada çıkmaz" ifadelerini kullandı.

Eline klasör alan Ünal, "Şu daha önce düşmüş olan Türk Yıldızları’nın kaza inceleme raporu. Kazanın oluş tarihi 13 Mart 2012. Raporun içinde pilotun sağlık durumundan uçağın içindeki her bir parçanın tek tek bilgileri var. Bugün benim söylediklerim de buz üstüne yazılmış bir yazı gibidir. Çünkü henüz gerçek tam olarak ortaya çıkmış değildir. Beklemek, sabretmek gerekir" dedi.

Yaşanan F-4 kazaları üzerine yapılan yorumları değerlendiren Ünal, "Kaza üstüne yorumlar üç ana konuda yoğunlaşıyor. Uçaklar eski, uçaklar 'uçan tabut', personel eğitimsiz, yetersiz. Bu iki ana konu üzerinde çok miktarda yorumlar yapıldığı için ben bugün bizdeki bilgileri yorumu size ait olmak üzere bilgi olarak sunacağım. RF-4 uçakları ile F-4 2020 uçakları aynı değil. RF-4E uçakları ışık projesi ile modernize edilmiş, yapısal iyileştirmeleri yapılmış ve 2015 yılı sonuna kadar uçar hale getirildi.

Dün itibariyle son testi tamamladık ve F-16'larda harbe hazır kodlarıyla hazır duruma geldik. Ankara'daki, Akıncı'daki, yarın Malatya'daki üssü durduruyoruz. Hava Kuvvetleri Komutanı ve bendeniz orada olacağız ve her birimiz RF-4 uçağında uçacağız ve kapanışı yapacağız. Bu noktaya geldik" diye konuştu

Kaynak: İHA