O havaalanları Avrupa'yı kıskandırdı

İstanbul'daki Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları kendi kategorilerinde geçen yıl Avrupa'nın en hızlı büyüyen havaalanları oldu.

O havaalanları Avrupa'yı kıskandırdı
O havaalanları Avrupa'yı kıskandırdı
Uluslararası Havaalanları Birliği'nin (ACI) verilerine göre 2014'te Avrupa'daki havalimanlarının yolcu sayısı ortalamada yüzde 5,4 artarken bu oran Türkiye dahil AB dışındaki Avrupa ülkelerinde yüzde 7,3'ü buldu.

ATATÜRK HAVALİMANI ZİRVEDE

Geçen yıl Avrupa'nın en büyük havaalanları arasında İstanbul Atatürk, yolcu sayısını yüzde 10,6 artırarak ilk sırayı aldı. Dev havaalanlarının sıralandığı birinci grupta Moskova Sheremetyevo yüzde 7,9 artışla ikinci, Londra Gatwick yüzde 7,5 artışla üçüncü, Moskova Domodedovo yüzde 7,4 artışla dördüncü ve Barcelona yüzde 6,6 artışla beşinci sıraya yerleşti.

SABİHA GÖKÇEN DE İKİNCİ GRUPTA İLK SIRADA

İkinci gruptaki havaalanları arasında Sabiha Gökçen geçen yıl yolcu sayısını yüzde 25,4 artırarak birinci olurken ilk beşte yüzde 21,3 artışla Atina, yüzde 14,7 artışla Brüksel Zaventem, yüzde 13,3 artışla Lizbon ve yüzde 11,8 artışla Londra Stansted havalimanları yer aldı.

ACI Avrupa Genel Direktörü Olivier Jankovec, yaptığı yazılı açıklamada, 2008 yılındaki küresel mali krizden bu yana Avrupa'nın en büyük 3 havaalanı Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Frankfurt'un sıralamadaki yerlerinin değişmezken İstanbul Atatürk'ün yolcu sayısını yüzde 50 artırarak 10'uncu sıradan 4'üncülüğe tırmandığını duyurdu.

Aynı dönemde yolcu sayısı yüzde 440 artan Sabiha Gökçen Havaalanı'nın ise Avrupa'da 81'inci sıradan 18'inciliğe kadar yükseldiği bildirildi.

Uluslararası Havayolları Birliği'ne göre Avrupa'daki havalimanları doğrudan veya dolaylı olarak 12,3 milyon istihdam sağlıyor ve ülke ekonomilerine yılda 675 milyar avro katkı yapıyor. Birlik bu rakamları Türkiye için 1 milyon 457 bin istihdam ve ekonomiye 44 milyar avro destek şeklinde hesaplıyor.
Kaynak: AA