Amasya'da 25 Yıl Önce Ölen 68 Maden İşçisi Anıldı

Merzifon ilçesine bağlı Kayadüzü beldesindeki Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nde 25 yıl önce meydana gelen grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 68 maden işçisi anıldı.

Kayadüzü beldesinde hayatını kaybeden işçilerin isminin yazılı olduğu anıt önünde düzenlenen anma töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türkiye Maden İş Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Gülahmet Güven, 25 yıl önce yaşamını yitiren madencilere Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar diledi.
Çocuklarının rızkını temin için evlerinden ayrılan madencilerin yerin 700 metre altında hayatlarını kaybettiğini anlatan Güven, şunları kaydetti:
"Onlar bize canları pahasına helal lokmanın ne demek olduğunu, alın terini ekmeğe katık etmenin ne demek olduğunu öğrettiler. Maalesef biz bir şeyi öğrenemedik. Geçmişten ders almayı öğrenemedik. Şayet ders almış olsaydık son yaşamış olduğumuz faciaları yaşamazdık. Bu kara tablonun değişmesi için tabanından tavanına kadar herkesin bir araya gelerek üzerine düşeni yapması gerekiyor."
Konuşmaların ardından, ölen maden işçileri için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.
Anma programı kapsamında, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler, 25 yıl önce aynı vardiyada çalışırken grizu patlaması sonucu ölen işçiler için dua ederek maden ocağına indi.
Programa, işçiler ile yaşamını yitiren madencilerin aileleri ve yakınları katıldı.

Amasya'nın Merzifon ilçesindeki Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nde 7 Şubat 1990'da grizu patlaması sonucu 68 işçi yaşamını kaybetmişti.
Kaynak: AA