Çalınan Sancak Alevileri Üzdü

Sivaslı ilçesindeki Hacım Köyü misafirhanesinde bulunan Anadolu Ereni Kolu Açık Hacım Sultan Vakfı'na 124 yıl önce verilen Osmanlı Sancağı çalındı.

Hacım Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Akar, gazetecilere yaptığı açıklamada Anadolu Ereni Kolu Açık Hacım Sultan Türbesi'nin yanında bulunan misafirhanenin ikinci katında yer alan, vakfa ait Osmanlı Sancağı'nın çalınmasıyla ilgili jandarma ekiplerinin soruşturma başlattığını ifade etti.

Akar, olayın aydınlatılması ve çalınan sancağın bulunarak ait olduğu yere dönmesinin sağlanmasını istediklerini söyledi.

-"Alevi toplumu çok üzgün"
Kolu Açık Hacım Sultan Türbesi'ni ziyaret etmek ve hırsızlık olayıyla ilgili bilgi almak için Hacım köyüne giden Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir ise sancağın Alevi toplumu için manevi değerinin yüksek olduğunu söyledi.

Kolu Açık Hacım Sultan'ın Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğrencilerinden olduğunu, 1305 yılında Horasan'dan Anadolu'nun Türkleşmesi için gelen erenlerden olduğunu aktaran Sağdemir, "Sancak 124 yıl önce Hacım Sultan Vakfı'na verilmiş. Tarihi değerinin yanı sıra bizim için manevi değeri yüksek. Sancak türbenin yakınındaki misafirhanede duruyordu. Birileri misafirhanenin kapı kilidini kırmış ve sancağı götürmüş. Hepimiz çok üzgünüz. Bir an önce sancağın bulunmasını istiyoruz" dedi.

Kolu Açık Hacım Sultan'la ilgili 18 yıllık araştırmanın ardından "Hacım Sultan ve Menakıbnamesi" isimli kitabın yazarı Uşak Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Gülerer ise hırsızlık olayının kendisinin de çok üzdüğünü belirterek olayın aydınlatılmasını istedi.
2012 yılında sancağı incelediğini ve görüntülerini aldığını ifade eden Gülerer, "Hint kumaşından yapılmış sancağın üzerine sarı simlerle Hacim Sultan ismi ile veriliş tarihi işlenmiş. Büyük bir ihtimalle Osmanlı döneminde vakfa bağışlanmış bir sancak. Antika değeri taşımıyor ancak Alevi toplumu için manevi değeri var. Olayın ardından çok sayıda kişi beni aradı ve üzüntüsünü dile getirdi. Bulunması ve yerine konması öneli diye düşünüyorum" dedi.

-Hacım Sultan Kimdir?
Asıl adı Recep olan Hacım Sultan, Hacı Bektaş-i Veli'nin öğrencileri arasında yer almış, halifeleri arasına girmiş. 1305 yılında Uşak'a gelerek Hacım Köyüne yerleşen Hacım Sultan, şeyhi Hacı Bektaş-i Veli'nin izinde tarikatı temsil etmiş.
Hacım Sultan'ın Hacım köyünde bulunan ve Selçuklu mimarisinin özelliklerini bütün hatlarında taşıyan türbesi, manevi değerlere önem verenlerin sık uğradıkları yerler arasında yer alıyor.

Kaynak: AA