Agitpa İnsan Hakları Liderlerinin Guantanamo Ziyareti

CHP Kayseri Milletvekili ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) İnsan Hakları, Demokrasi ve İnsani Meseleler Komite Başkan Yardımcısı Şevki Kulkuloğlu, ABD'nin, Guantanamo Körfezi'ndeki tutuklama kampının en kısa sürede kapatılması gerektiğini belirterek, "Hiçbir suçlamaya maruz kalmadan alıkonulma, 12 yılı aşan tutukluluk süreleri izaha muhtaç, devam ettirilemez, konuşulması, tartışılması gereken Guantanamo gerçeğidir" dedi.

Kulkuloğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 25-30 Ocak 2015 tarihleri arasında, Komite Başkanı Portekizli Milletvekili Isabel Santos ile birlikte AGİTPA İnsan Hakları liderleri olarak, ABD'nin, Guantanamo Körfezi'ndeki tutuklama kampını ziyaret ettiklerini anımsattı. Kulkuloğlu, ziyaretin ardından, söz konusu kampın mümkün olduğunca çabuk bir şekilde kapatılması, tutukluların ülkelerine ya da üçüncü bir ükeye gönderilmesi konusunda çağrıda bulunduklarını hatırlattı.
Guantanamo'da halen 122 kişinin tutuklu bulunduğunu ve tutuklulukların yıllardır devam ettiğini belirten Kulkuloğlu, bu durumun, ABD'nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanındaki itibarını zedelediğini ifade etti.

Ziyaretlerinde konuyla ilgili üst düzey yetkililerle görüştüklerini, kampla ilgili bilgi edindiklerini ve incelemelerde bulunduklarını anlatan Kulkuloğlu, ancak bütün ısrarlarına rağmen mahkumlarla konuşma izni verilmediğini, onları yalnızca uzaktan görebildiklerini söyledi.

Kulkuloğlu, bazı sorularının, "gizli sınıflandırılmış bilgi" kapsamına girdiği gerekçesiyle yanıtlanmadığını kaydetti.

Tutukluların tamamının erkek ve Müslüman olduğunu belirten Kulkuloğlu, bu tutukluların bir kısmının, hangi suçlamalardan dolayı alıkonulduklarını bile bilmeden yıllardır bu kampta bulunduklarını ifade etti.

Şevki Kulkuloğlu, "Şahsi kanaatime göre, hiçbir suçlamaya maruz kalmadan alıkonulma, 12 yılı aşan tutukluluk süreleri izaha muhtaç, devam ettirilemez, konuşulması, tartışılması gereken Guantanamo gerçeğidir" diye konuştu.

Şevki Kulkuloğlu, kendisinin, Guantanamo'ya gitmiş, tek Müslüman uluslararası gözlemci olduğunu vurguladı.
Hazırlayacakları raporda tutukluların salıverilerek yeniden bir ülkeye iskanları konusunda destek vurgusu yapacaklarını, üye ülkelere bu yönde çağrıda bulunacaklarını belirten Kulkuloğlu, "Raporumuz, çözüm önerilerimizi de kapsayacak ve uluslararası terörle mücadele konusundaki kararlılığa katkı sunacak önerileri de içeren bir bakış açısına sahip olacak" dedi.

Kaynak: AA