Halk Sağlığından Gebe ve Lohusa Kadınlara Destek

Samsun Halk Sağlığı Müdür Dr. Mustafa Kasapoğlu, "2014 yılı içerisinde 15 bin 606 gebe ve 14 bin 991 lohusa kadına da ücretsiz D vitamini desteği sağlanmıştır" dedi.

Halk Sağlığından Gebe ve Lohusa Kadınlara Destek

Samsun Halk Sağlığı Müdür Dr. Mustafa Kasapoğlu, Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Program ve Projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Kasapoğlu, "Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nın başlattığı program ve projeleri yürütmektedir. Anne Sağlığı çalışmalarımız, Anne Ölümleri Veri Sistemi, Gebelerde Demir Destek Programı, Gebelere D Vitamini Destek Programı, 15-49 Yaş Kadın İzlemleri olarak yürütülmektedir. Bakanlığımız tarafından, gebelik ve süt verme döneminde annelere D vitamini desteği sağlanmasına dayanan bir program başlatmış olup, gebelik süresince D vitamini desteği gerektiğinden ve D vitamini eksikliği yüksek oranda görüldüğünden, her gebeye 12 haftalıktan itibaren gebelik süresince altı ay ve doğum sonrası altı ay olmak üzere toplam 12 ay süreyle annelere günlük tek doz olarak alınmak üzere vitamin desteği yapılmaktadır. Ayrıca sosyal güvencesi olan gebelere D vitamini preparatları reçete edilmektedir. 2014 yılı içerisinde 15 bin 606 gebe ve 14 bin 991 lohusa kadına da ücretsiz D vitamini desteği sağlanmıştır" şeklinde konuştu

Anne ölüm oranları hakkında da açıklamalarda bulunan Müdür Dr. Kasapoğlu, "Anne ölüm oranı, bir toplumda kadının sağlık düzeyini, annelere yönelik sağlık hizmetlerinin nitelik ve niceliğini ortaya koyan en önemli sağlık göstergelerinden biridir. Anne ölümlerinin en aza indirilmesi için gerekli çalışmalar etkin bir şekilde yürütülmektedir. 2014 yılı içerisinde ilimizde anne ölüm oranı yüz binde 5,8 olup, Türkiye ortalamasının yüz binde 15,8 altındadır. Anne ve bebek sağlığı açısından ciddi bir tehdit olan anemiye bağlı oluşabilecek komplikasyonları önleyebilmek amacıyla 01 Kasım 2005 tarihinde ‘Gebelerde Demir Destek Programı’ uygulaması başlatılmıştır. Bu bağlamda 2014 yılı içerisinde toplam 16 bin 354 gebe kadına ücretsiz demir preparatı desteğine başlanmıştır" diye konuştu.

Kaynak: İHA