Atib Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) olağan Genel Kurul Toplantısını yapıldı.

Bakü'de yapılan toplantıya, Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakan Yardımcısı Sahib Memmedov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, cumhurbaşkanlığı idaresi yetkilileri, milletvekilleri ve ATİB üyeleri katıldı.

Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Bakan Yardımcısı Memmedov, ATİB üyelerinin her iki ülkede ve üçüncü ülkelerde yaptığı faaliyetlerden övgüyle bahsetti.
Ekonomik ilişkilerin ilerletilmesi için hem Azerbaycan hem de Türkiye'de siyasi irade ve gerekli ortam bulunduğunu vurgulayan Memmedov, bu potansiyelin değerlendirilmesiyle ilişkilerin daha da pekişeceğine işaret etti.
Azerbaycan'a yapılan dış yatırımda Türk yatırımcıların payının yüzde 30,4 olduğunu belirten Memmedov, "Bu durum, ekonomik ilişkilerin ne kadar yüksek düzeyde bulunduğunu gösteriyor. Bugün Azerbaycan'da 2 bin 632, Türkiye'de ise bin 577 Azerbaycanlı iş adamı faaliyet gösteriyor. 2014 yılında dış ticaret hacmimiz 1,8 milyar dolar oldu" dedi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Coşkun da ATİB'in, sadece iş adamları ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine değil, sosyal ve eğitim içerikli konulara da ilgi göstererek çağdaş bir anlayış sergilediğini kaydetti.

Azerbaycan ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerin gelişimi için tüm imkanları bir araya getirmesinin şart olduğunu anlatan Çoşkun, her iki ülkenin çok büyük hedef ve potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Çoşkun, "Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için iş adamlarına büyük iş düşüyor. Bu faaliyetlerin sonuç getirmesi için devlet olarak her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

-Yangın yeniden ATİB başkanı
Konuşmaların ardından yapılan ATİB'in 2015 bütçesi genel kurulca onaylandı ve yeni yönetim kurulu üyeleri seçildi.
Seçime tek aday olarak giren Türk iş adamı Cemal Yangın, yeninden ATİB'in başkanı oldu.
Yangın, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticaretin gelişimine katkı yapan, bölgede ve bölge dışındaki üçüncü ülkelerde iş yapan iş adamlarıyla toplandıklarını belirterek, "Yeni pazar, yeni strateji ve yeni hedefler konusunda yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının Azerbaycanlı iş adamlarıyla 2004 yılında kurduğu ATİB'in 100 üyesi bulunuyor. 50 binden fazla kişiyi istihdan eden ATİB üyesi iş adamları, Azerbaycan'ın petrol dışı ekonomisine bugüne kadar 3 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.
Kaynak: AA