Ukrayna'ya İlk İnsani Yardım Türk Kızılayı’ndan

Ateşkesin ilan edildiği Ukrayna’ya ilk insani yardım Türk Kızılayı tarafından gönderildi.

Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Turunç, Ukrayna’dan gelen yardım talebine hemen cevap verildiğini ve bir TIR dolusu yardımın yola çıktığını söyledi.

Ukrayna Afet ve Acil Durum Bakanlığı’ndan gelen yardım talebi, Türk Kızılayı tarafından hızlıca cevaplandı. Ateşkesin ardından harekete geçen Türk Kızılayı 100 adet kışlık çadır, bin adet battaniye, 100 adet mutfak seti ve 100 ısıtıcıdan oluşan bir TIR yardım malzemesini, Haydarpaşa Limanı’ndan Ukrayna’ya gönderdi.

Ukrayna’ya 2 Mart’ta ulaşması beklenen yardım malzemeleri ile ilgili bilgi veren Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Turunç, “Kızılay olarak zaman zaman dünyanın muhtelif bölgelerinde doğal afetlerden ve iç karışıklıklardan sonra Türkiye’den bir yardım talebi olursa, Dışişleri Bakanlığımız, AFAD ve Türk Kızılayı olarak bir araya geliyoruz. İstenilen yardım konusunda koordine olmak suretiyle, Kızılay’ın mevcut stoklarından malzeme gönderiyorlar. Kısa bir süre önce Ukrayna’da meydan gelen iç karışıklıktan dolayı, 5 bine yakın insan hayatını kaybetti. 50 bin insan da yaralandı” dedi.

Türkiye’den yardım istendiğini belirten Turunç, “Türkiye’den yardım istediler. Bakanlığımız da dünyanın birçok yerinde afetler, iç karışıklar sonrası yardım gönderdiği gibi Ukrayna’ya da bu koordinasyon neticesinde bir yardım göndermeyi uygun gördüler. Arka planda gördüğünüz TIR ilk etapta 500 ailenin ihtiyacını görecek. İçerisinde 16 buçuk metrekarelik 100 tane çadırımızın, 100 tane mutfak setinin, bin tane de battaniyenin olduğu malzemeyi gönderiyoruz. Bir haftaya kadar Ukrayna Devlet Afet ve Acil Yardım Servisi'ne teslim edilmek suretiyle, orada ihtiyaç sahipleri insanlara ulaştıracaklar” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA