Müsiad, Şubat Ayı Sameks Verileri Açıklandı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) şubat ayında önceki aya göre 0,18 puan düşüşle 46,93 değerine geriledi.

MÜSİAD'ın hazırladığı SAMEKS şubat ayı sonuçları, MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş tarafından İçel'de açıklandı. Buna göre, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS bileşik endeksi, şubat ayında önceki aya göre 0,18 puan azalışla 46,93 değerine düştü.
Demirbaş, şubat ayına ilişkin toplanan verilerde, bu ay sanayi endeksinin önceki aya göre 5,77 puanlık artışla 49,41 değerine yükseldiği, hizmet endeksinin ise bir önceki aya göre 2,61 puan azalarak 45,92 puana indiği bilgisini vererek, "Bileşik endeks, şubat ayında 50 baz puanının altına düşerek 46,93 puan olarak ölçülmüştür" dedi.

Demirbaş, 50 puanın altındaki değerin ekonominin biraz yavaşladığı, durgunlaştığı ve ivme kaybettiği anlamına geldiğini anımsatarak, "SAMEKS endeksinde ocak ayında çok ciddi bir düşüş vardı. İhracat yüzde 13'lük bir düşüş göstermişti. Ona paralel olarak ciddi anlamda bileşik endeks de düştü. Endeks, şubat ayında yine düşerek 46,93 seviyesine geldi" ifadelerini kullandı.
Sanayi endeksindeki yükselişte 11,81 puanlık artışla yeni sipariş alt endeksi ve 7,78 puan artışla tedarikçilerin teslimat süresi alt endekslerinin önemli rol oynadığını belirten Demirbaş, şöyle devam etti:
"Buradan şöyle bir yorum çıkarılabilir. Geçtiğimiz ay sanayi endeksi 43,64 puandı. Yani ekonomi ocak ayında ciddi daraldı. Şubat ayında daralma biraz hız kaybetmiş oldu ve 11,81 puanlık artış mart ayı itibarıyla üretimin artacağına yönelik sinyal veriyor. Mart ayında ekonomide biraz daha toparlanma görülecektir. Hizmet sektöründe daralma devam ediyor. Bilhassa iş hacmi alt endeksinde görülen 6,15 ve satın alma alt endeksinde görülen 4,23 puanlık azalışlar bu düşüşte etkili rol oynadı."
Demirbaş, kış aylarında mevsimsel koşulların etkisinin başta inşaat, sanayi ve ulaştırma sektörleri olmak üzere birçok sektörde üretimin yavaşlamasının, SAMEKS üretim ve istihdam alt endekslerindeki düşüşlerde etkili olduğunu vurguladı.
Küresel pazarda yaşanan durgunluğun Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin sürdüğünü kaydeden Demirbaş, "Bilhassa avro bölgesinde artan deflasyon riski ve düşük büyüme problemi, ağırlıklı olarak Avrupa ile çalışan Türkiye sanayisini olumsuz etkiliyor. Bunun yanında, döviz kurunun son aylarda TL karşısında değer kazanması, şirketleri satın alım sürecinde etkiledi ve böylece SAMEKS hizmet ve sanayi endeksi üretim alt endekslerinde düşüşlere neden oldu" diye konuştu.


- "Sanayici, tüccar olarak elbette faizlerin düşük olmasını isteriz"

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir de 2012 yılının ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının, 2013 yılının ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara dökülmeye başladığını anımsatarak, SAMEKS verilerinin, gelecek aylardaki ekonomik hareketlere ilişkin bilgi verdiğini vurguladı.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özdemir, faiz indirimiyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:
"Bu son günlerde çok tartışılan bir konu. Türkiye küresel ekonomiyle entegre olmuş bir ekonomi. Dolayısıyla parametreler oldukça fazla. Dış gelişmeler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yayınlayacağı bir duyuru, bildiri bile çok hızlı bir şekilde Türkiye'deki dengeleri etkiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkeler maalesef biraz daha talihsiz durumdalar. Hızla büyüyorlar ama büyük ekonomilerin yapacağı bir hareket onları sarsıyor. Türkiye'de bir takım dengeleri uygulamak durumunda.
Biz burada sanayici, tüccar olarak elbette faizlerin düşük olmasını isteriz. İnsanların paradan para değil de değerden para kazanmalarını, iş yaparak para kazanmalarını istiyoruz. Bizim bütün söylemimiz, başkanımızın bütün demeçleri faiz indirimlerinin yeterli olmadığı konusunda. Onlarında gözettikleri bir takım şeyler, kendilerine göre makul şeyler olabilir ama bize makul gelmiyor."
Kaynak: AA