Burhaniye’de Uzmanlar Kahvehanede Fıstıkçamını Anlattı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Hacıbozlar Mahallesinde; Fıstık Çamı Yetiştiriciliği, Hastalık Zararlıları, Fıstık Çamı Budaması ve Zeytin Hastalık Zararlıları konularında eğitim toplantısı yapıldı.

Burhaniye’de Uzmanlar Kahvehanede Fıstıkçamını Anlattı
Toplantı; İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdal Aldağ, İlçe Müdürlüğü Personelinden Ziraat Yüksek Mühendisi Ferhat Sapıtmaz, Ziraat Mühendisleri Yener Erden, Umut Küçükyıldız, Ziraat Teknikeri Tuncay Akşit ve Su Ürünleri Mühendisi Ömer Kazım İnce ve Hacıbozlar sakinlerinin katılımı ile gerçekleşti.
Katılımcılara teşekkür eden İlçe Müdürü Erdal Aldağ, her akşam bir başka mahallede toplantı yaptıklarını söyledi.

Müdür Erdal Aldağ,” Geceleri mahalle ziyaretlerine aralıksız bir şekilde devam ediyoruz. Bu kapsamda şu anda sizlerle beraberiz. Hacıbozlar, Burhaniye’mize çok uzak olarak algılanabilir. Ama, bize göre uzak değil. Biz sürekli çiftçimizle birlikteyiz. Çünkü teknolojinin son imkânlarını kullanarak sizin için sms sistemini devreye aldık. Bu bağlamda çiftçilerimize anlık olarak tüm gelişmeleri cep telefonlarına gelen sms ile nerede olurlarsa olsunlar ulaşabiliyoruz. Bu yüzden herkesin cep telefonlarını sms sistemimize kayıt ettirmelerini istiyoruz. Dünya’da Tarım ve Teknolojilerinin ve özellikle de Zeytin ve Zeytinyağındaki kalitenin artık çok önemli bir noktalara gelmiştir. Kaliteli zeytinyağı üreterek ve kurmak için gayret gösterdiğimiz Laboratuvar’da test ettirip ürünün kalitesini ortaya koyanların ürünlerini çok yüksek bedellerle satabilecektir.. Geçmişten gelen alışkanlıkların bir kenara bırakılmasını gerektiğine inanıyoruz. Artık günümüz teknolojik imkânlarına göre tüm gelişmelere çiftçilerimizin ayak uydurmasının kaçınılmaz olduğu bir gerçektir. Bu amaçla sizlerle dönem dönem birlikte toplantılar yapıp uzman arkadaşlarla buluşturacağız. Bölgenin özel bir durumu var Fıstık Çamı ile ilgili olarak bu husus Orman Bölge Müdürlüğünün sorumluluk sahasına girse de mühendis arkadaşımız size bu hususta kısa bir sunum yaparak sizleri bilgilendirecektir” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ferhat Sapıtmaz ise, Fıstık Çamı yetiştiriciliğine konusunda bilgiler verdi. Katılımcılara budama ile ilgili teknik bilgiler sundu. Budama da gövdenin güneş ve hava ile temasının amaçlandığını ve bu sayede çam ağacının meyve kalitesinin arttığını ifade etti.

Sunumunu Budama yapılan çam ağacı videosu izlettirdi. Sapıtmaz; Çam Fıstığında kayıpların nedenine değinerek özellikle son dönemde ortaya Leftoglosus occidentalis adlı bir böcek türünün ilk yıl yapraklara zarar verdiğini ikinci yıl ise genç kozalakların meyve içi öz suyunu emerek zarar verdiğinin tespit edildiğini buna yönelik olarak ilaçlama çalışmasının yapıldığını ifade etti.

Toprak Analizinin öneminden de söz eden Sapıtmaz, toprak analizi için araziden örnek toprağın nasıl alınacağını anlattı. Burhaniye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bünyesinde yer alan Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuarına mutlaka toprak numunelerinin teslim edilerek, teşhis konulduktan sonra ona göre toprağını neye ihtiyacı varsa onu verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA