Çin-myanmar Sınırı Çatışmaya Rağmen Açık

Pekin yönetimi, Myanmar'ın kuzeydoğusundaki sorunlu bölgede süren çatışmaya rağmen Çin-Myanmar sınırının kapanmadığını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, Çin'in güneyinde bulunan Yünnan eyaletiyle Myanmar'ın kuzeydoğusunda Çin kökenli etnik Kokang isyancılarının bulunduğu çatışma bölgesindeki Çin-Myanmar sınır hattının, bölgedeki çatışmaya rağmen kapalı olmadığını açıkladı.

Çin'in, Myanmar sınırındaki kontrolleri artırdığını ifade eden Sözcü Hong, Çin-Myanmar sınır hattındaki istikrarı olumsuz etkileyen Myanmar'ın kuzeydoğusundaki çatışmayı dikkatle izlediklerini kaydetti.

Sözcü Hong ayrıca, taraflara bölgede yükselen tansiyonun en kısa sürede düşürülmesi ve çatışmaya yol açabilecek hareketlerden kaçınması çağrısında bulunarak, Myanmar hükümetinin, ülkedeki Çin vatandaşları ve kuruluşlarının emniyetini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alacağını umduklarını söyledi.

Myanmar'ın kuzeydoğusunda artan çatışmaların ardından geçen hafta on binlerce Myanmarlı mültecinin Çin'e sığındığı, Yünnan eyaletinde bulunan sığınmacıların gıda, barınma ve tıbbi ihtiyaçlarının karşılandığı açıklanmıştı.
Myanmar'ın kuzeydoğusundaki sorunlu bölgede Çin kökenli Kokang isyancıların oluşturduğu Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA) ile güvenlik güçleri arasında 9 Şubat'tan bu yana çıkan çatışmalarda 47 asker ve 7 polisin hayatını kaybetmesinin yanı sıra 73 asker yaralanmıştı.
Kaynak: AA