Seecp Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (SEECP) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da başladı.

Türkiye'yi Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın temsil ettiği toplantıya Kosova, Karadağ, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Makedonya dışişleri bakanlarının yanı sıra diğer üye ülkelerin temsilcileri de katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, SEECP Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın Arnavutluk'ta yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu oluşumun Avrupa Birliği (AB) entegrasyonu çerçevesinde önemli bir etken olduğunu vurguladı.
AB'nin aktif ortaklara ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Rama, "Bölgenin AB'ye ihtiyacı olduğu kadar, AB'nin de bölgeye ihtiyacı var" ifadesini kullandı.
Rama ayrıca, toplantının sonunda imzalanacak olan Ortak Bildiri'de yer alacak olan organize suçlar ve terörizmle mücadele konularının da üye ülkelerin bu alanda "işini kolaylaştıracağını" kaydetti.

Rama'nın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Bu arada, toplantı salonundan çıkan Rama, bir süre Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haşim Taçi ile görüştü.
Öte yandan, bir grup vatandaş da Arnavutluk ile Yunanistan arasında soruna dönüşen Vyosa Nehri'nin yönünün değiştirilmesi nedeniyle otelin önünde protesto düzenledi.

Nehrin yönünün değiştirilmesinin ekolojik dengeleri bozacağını savunan grup, toplantıya katılan Yunanistan heyeti aleyhine slogan attı.

- Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci

SEECP, Balkanlar'da barış ve istikrarın tesis edilmesi, iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve bölgesel işbirliğinin sağlanması amacıyla 1996 yılında Bulgaristan'da kuruldu.
SEECP'nin amaçları arasında, bölge ülkeleri arasında siyasi ve güvenlik alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesi, ekonomik işbirliğinin teşvik edilmesi ve işbirliğinin demokratik kurumlar, adalet, yasadışı faaliyetlerle mücadele ve beşeri boyutlarının genişletilmesini yer alıyor.
Oluşumun üyeleri arasında Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan bulunuyor.
Oluşumun kurucu üyelerinden olan Türkiye, 1998-1999 ve 2009-2010 yıllarında dönem başkanlığını yürüttü. Oluşumun dönem başkanlığını geçen yıldan itibaren Arnavutluk yürütüyor.
Kaynak: AA