Gözler bugün Merkez Bankası'nda

Faizci lobi yine harekete geçti. Londra'da 2 günde 20 milyar liralık TL-short pozisyonu açıldı. Dolar kuru 2.48'in üzerine çıkartıldı. Merkez Bankası'na tehdit başladı

Gözler bugün Merkez Bankası'nda
Merkez Bankası'nın, Para Politikası Kurulu'nu (PPK) olağanüstü toplayıp faiz indirmesini, doları yükselterek engelleyenler, yine bir Para Kurulu toplantısı öncesinde düğmeye bastı. Bir yandan Merkez Bankası'na istedikleri adımı attırmak isterken, diğer yandan Türkiye'de 'kriz' algısı yaratmak isteyen lobi, yurt içindeki işbirlikçileri ile birlikte bu kez Londra'da kirli bir tezgah kurma hazırlığına girdi. Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre; Londra'daki Türk Lirası-short pozisyonları olağanüstü yüksek seviyeye ulaştı. Finans literatüründe short (kısa) pozisyon, satım yönünde net pozisyona sahip olunması anlamına geliyor. Londa'daki brokerların da dikkatini çeken bu operasyonda, TL borçlanıp dolara geçen bazı kesimlerin, bunu yapınca ciddi bir faiz ödediği ve kâr edilebilmesi için tek çarenin, doların TL'ye karşı yükselmesi olduğu belirtiliyor. Pozisyonun büyüklüğünün 20 milyar TL civarında olduğu ileri sürüldü.

DOLAR 2.48 TL'YE ÇIKTI
Merkez Bankası'nın bugünkü Para Kurulu toplantısında bu gelişmeyi de dikkate alması beklenirken, faiz indiriminin beklentilerin üstünde olması durumunda, TL'de satışların hızlanacağı kaydediliyor. Nitekim, PPK toplantısı öncesinde doların dün 2.44 TL'den 2.48 TL'nin üstüne çıkması, Merkez Bankası'na, adeta, "Faizi çok indirirsen, dolara yüklenirim" mesajı oldu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 28 Ocak'ta Ocak ayında enflasyonun 1 puan ve üstünde düşmesi durumunda Para Kurulu'nu olağanüstü toplayıp, faizi indireceğinin işaretini vermesinin ardından aynı senaryo tekrar sahneye konulmuştu. Başçı'nın açıklamayı yaptığı gün 2.36 TL olan dolar, 2 gün içinde 2.51 liraya kadar yükselmiş, tehdite boyun eğen Başçı da, enflasyondaki düşüşün 1 puan değil de '0.93' puan olması üzerine geri adım atıp, Para Kurulu'nu olağanüstü toplamaktan vazgeçmişti. Başçı'nın bu kararının ardından dolar 2.51 liradan 2.44 liraya kadar geriledi.

FİNANSAL SALDIRI PLANI

Gezi Parkı ile 17-25 Aralık operasyonlarının ardından, Türkiye'de ekonomik kriz çıkarmak isteyenler, borsada benzer operasyonlar gerçekleştirdi. Gezi Parkı gösterilerinin ardından ilk işlem gününde borsa yüzde 10.47 düşerken, satışların dörte biri açığa yapılmıştı. Borsanın yüzde 5.2 düştüğü 17 Aralık'ta da yine açığa satışlarla kaos hedeflenmişti.