TBMM Genel Kurul'unda gerginlik sürüyor

TBMM Genel Kurulu'nda iç güvenlik paketinin görüşmeleri tartışmalı başladı

TBMM Genel Kurul'unda gerginlik sürüyor
TBMM Genel Kurul'unda gerginlik sürüyor
TBMM Genel Kurulu'nda iç güvenlik paketinin görüşmeleri tartışmalı başladı. Muhalefet milletvekilleri tasarı üzerinde konuşmazken, CHP ve HDP milletvekilleri Genel Kurul salonunun ortasına oturarak, alkış ve sloganlarla tepki gösteriyorlar.

6.5 saat sonra görüşmeye geçildi

Muhalefet, TBMM Genel Kurulu'nda, grup önerilerinin ardından itirazlarını sürdürdü.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun, 'Burada slogan attınız' sözlerine, 'Bütün halkların kardeş olduğunu söylemem yanlış mıdır?' karşılığını verdi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da 'Elbette Kürtçe konuşulur ama burası TBMM'dir, devletin üç organından biridir ve yasama Meclisidir. Buraya gelen her milletvekili de Türkçe'yi bilir. Siz Başkanlık Divanı'nı temsil ediyorsunuz, hareketleriniz Meclis'e uygun olmalıdır' diyerek tepkisini ortaya koydu.

Ayşe Nur Bahçekapılı, daha sonra gündeme geçildiğini duyurarak, gündemdeki tasarı ve teklifleri okumaya başladı.

Saat 14.00'de toplanan TBMM Genel Kurulu, 6.5 saat sonra, komisyon ve hükümetin yerini almasıyla, İç güvenlik paketine ilişkin tasarıyı görüşmeye başladı.

Komisyon ve hükümetin yerini almasının ardından ayağa kalkan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, İçtüzüğe aykırı bir durum olduğunu öne sürerek, tasarı metnine, tasarı ile ilgisi bulunmayan, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'la ilgili madde eklendiğini, bunun da İçtüzük'e aykırı olduğunu savundu. Zozani, 'Bu hususta işlem yapmanızı bekliyoruz, bu rapor düzeltmeden görüşülemez' dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, tasarının bu şekilde görüşülmesinin mümkün olmadığını, geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine, Bahçekapılı ara verdi ve grup başkanvekillerini Başkanlık Divanı arkasındaki bölüme davet etti.

Ayşe Nur Bahçekapılı, aranın ardından tutumu hakkında usul tartışması açtı.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ve Zozani, tasarının komisyona geri çekilmesini talep etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, bu ve benzeri usul tartışmalarının daha önce de yapıldığını belirterek, 'İçtüzük'e göre komisyon gündemine hakimdir, bu rapor da esas rapordur. Genel Kurul'un bu rapor üzerinde değişiklik yapma hakkı yoktur' dedi.

Daha sonra Bahçekapılı ile Zozani arasında tartışma yaşandı. Zozani'nin, 'Talimat alıyorsunuz' sözlerine, Bahçekapılı, 'Dikkatli konuşacaksınız, 'talimat alıyorsunuz' ne demek. 30 yıllık hukukçuyum, bu işi biliyorum, tamam mı?' yanıtını verdi.

Başkanvekili Bahçekapılı, kendisine, 'Burayı keyfi yönetemezsiniz' diyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'a da 'Bağırmayın bana, sizden korkmuyorum, asla da korkmayacağım. Sayın Tanal'a ne zaman söz vereceğimi bilirim' karşılığını verdi.

İçişleri Komisyonu Mehmet Ersoy ise komisyonunun ilgili maddede yapılan düzenlemesinde İçtüzük'e aykırı hiçbir faaliyet olmadığını ifade ederek, 'Komisyon gündemine hakim olarak, tasarı ve onlarla birleştirilen teklifleri, tasarıyı esas alarak görüşmüştür. Tasarının ilk haline göre, suç işleyen polis memurları memuriyetten atılıyordu. Komisyon, 'atılmasın, başka bir yerde çalışabilir' diyemez mi?' diye sordu.

Başkanvekili Bahçekapılı, komisyonun tasarıyı geri çekme ve değişiklik yapma yetkisinin olmadığını, yetkinin Genel Kurul'da olduğunu söyledi.

Ayşe Nur Bahçekapılı, daha sonra, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ı tasarının tümü üzerinde konuşması için kürsüye davet etti; Kaplan'ın gelmemesi üzerine, 'Son ihtarım, kürsüye geliyor musunuz?' diye sordu.

Kaplan'ın gelmemesi üzerine CHP'li Serindağ'ı çağıran Bahçekapılı, 'Geliyor musunuz, siz de gelmiyorsunuz' diyerek, MHP Grubu adına Hasan Hüseyin Türkoğlu'nu kürsüye davet etti.

Bahçekapılı, Türkoğlu'nun da gelmemesi ve muhalefetin itirazlarını sürdürmesi üzerine birleşime ara verdi.