Asi Nehri, 42 Ülkenin Desteğiyle Temizlenecek

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'nde doğan, Suriye'den geçerek Hatay'ın Samandağ ilçesinde Akdeniz'e dökülen Asi Nehri'nin temizlenmesi ve ticaret merkezi haline getirilmesi için çalışma başlattı.

Antakya'yı ikiye ayıran, birçok ülkeden geçmesi nedeniyle sanayi, evsel ve tarımsal atıklardan kirlenen ırmağın temizlenmesi için 42 ülkenin iş birliği hedefleniyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AA muhabirine, hemen her yıl Hatay'da akan kısmının temizliği yapılan ancak geçtiği ülkelerdeki atıklar nedeniyle yeniden kirlenen Asi Nehri için uluslararası birlikteliğin şart olduğunu söyledi.

Nehrin Türkiye sınırında 88 kilometre yol katederek Akdeniz'e döküldüğünü ifade eden Savaş, bölgenin temizlenmesi ve güzel görünüme kavuşturulması için bazı ülkelerden gelen katılımcıların da yer aldığı toplantı düzenlediklerini, buradan alınan örneklerin analizinde aşırı kirlenme sonucu ırmağın "kırmızı alarm" verdiğini kaydetti.

Asi Nehri'ndeki kirliliğin, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeleri de ilgilendirdiğini vurgulayan Savaş, şöyle konuştu:
"Avrupa Birliği projesi hazırlayarak, 42 ülkenin iş birliğini de alıp Asi Nehri'ni Roma dönemindeki gibi ticaret merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Nehri, Akdeniz Havzası ve Güney Avrupa'yı da içine alacak şekilde projelendirerek birçok ülkenin de işbirliğiyle güzel görünüme kavuşturacağız. Bununla ilgili 42 ülkeyle çalışacağız. Hem Avrupa hem Ortadoğu'yu işin içine katarak bir çalışma yapmayı hedefliyoruz."
Kaynak: AA