Amik Ovasını Sular Altında

Hatay'da, şiddetli yağışlar sonucu sular altında kalan Amik Ovası'nda 150 bin dekar ekili alanın zarar gördüğü bildirildi.

Amik Ovasını Sular Altında

Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemseddin Cünedioğlu, Hatay Havaalanı ile Reyhanlı ilçesinin Kumtepe, Kurtuluş, Karacanlık köyleri arasındaki çoğunluğu buğday ekili yaklaşık 150 bin dekar arazinin sular altında kaldığını söyledi.

Yağışların ovada büyük ölçüde zarara neden olduğunu belirten Cünedioğlu, “Bölgede arazinin kotasının düşük olması nedeniyle her yıl aynı sıkıntı yaşanmaktadır. Çözüm bulunamıyorsa Amik Ovası yeniden eski haline, yani göl haline getirilsin” dedi.

1975 yılında kurutulan ovanın çiftçilere tarım arazisi olarak verildiğini söyleyen Kumtepe Mahalle Muhtarı Hasan Kaçar, sel ve yağmur suları altında kalan alanın her yıl aynı sorunla karşılaştığını, bölgede yaşayan çiftçilerin, ovanın yeniden göl haline getirilmesini istediklerini belirterek, “Arazilerimiz su altında kalıyor. Ürünler boşa gidiyor. Burada hayvancılık ve balıkçılık yaparak daha çok kazanırız” diye konuştu.

Sel sularının, DSİ tarafından mahalle etrafına yapılan bend sayesinde evlerin bulunduğu alanlara girmesi engellenirken, yem bulmakta zorlanan ördek ve tavuklara besiciler tarafından yem verildiği görüldü

Kaynak: İHA