Ormanlar Kuş Yuvaları İle Donatılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadelesini sürdürüyor.

Bu kapsamda ormanlara zararlılarla mücadele eden avcı kuşlar için 2014 yılında 68 binden fazla suni kuş yuvası asıldı.
Ülkemizde böcek, mantar ve diğer canlıların meydana getirdiği zararlar içerisinde böcek zararları önemli bir yer tutuyor. Böcekler, hayvanlar âleminde sayı bakımından en büyük grubu oluşturuyor. Ayrıca böcekler, üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tahrip edebilecek güce sahip bulunuyor. Teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ormanlarda zararlı böceklere karşı biyolojik mücadele tekniklerini uyguluyor. Yürütülen bu çalışmalar çerçevesinde 2003 yılından 2014 sonuna kadar
ormanlara 600 binden fazla kuş yuvası asıldı. Bunun 68 bin 310 adedi ise 2014 yılında asıldı

Her yıl biyolojik mücadele çalışmaları çerçevesinde ortalama 50 bin kuş yuvasını ormanlara asan Orman Genel Müdürlüğü, 2015 programı doğrultusunda ise 56 bin 600 adet kuş yuvasını ormanlara asmayı hedefliyor. Günde kendi ağırlığının birkaç misli kadar böcek tüketen kuşlar, orman zararlılarıyla mücadelede büyük önem arz ediyor. Özellikle salgın durumuna geçen böceklerin önlenmesi hususunda bu kuşların rolü büyük oluyor. Kuş yuvaları asılan 28 hektarlık bir meşcerede ağaç başına 50 zararlı tırtıl bulunurken, civardaki yuva asılmayan alanlarda ise her ağaca ortalama 5 bin tırtıl düştüğü gözleniyor.

BÖCEKÇİL KUŞLARIN DÜŞMANLARI İLE DE MÜCADELE EDİLİYOR
Böcek popülasyonlarını dengelemek için böceklere karşı böcekçil kuşların korunmasını sağlamaya yönelik suni kuş yuvası asılmasının yanında başka tedbirlerin de alındığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biyolojik mücadele kapsamında böcekçil kuşlara destek için bu kuşları kışın kötü havalarda yemliyoruz. Ayrıca faydalı kuşların düşmanları ile mücadele ediyor, açıkta üreyen kuşların yuva yapabilmelerini kolaylaştırmak üzere ormandaki ‘kuş koruma ağaçları’ hüviyetindeki fazla dallı ağaçları özellikle tensil sahalarında hektara 3 ağaç olacak şekilde bırakıyoruz” dedi.

BÖCEKLER ORMAN YANGINLARINDAN 5 KAT DAHA FAZLA ZARAR VERİYOR
Böceklerin ormanlara verdiği zararın orman yangınlarının verdiği zarardan en az 5 kat daha fazla olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu, “Böceklerin verdiği zararın bu denli büyük olmasından dolayı orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele hususunda yoğunlaşılıyor. Hayatımızın can damarlarından biri olan ormanlarımızı korumak için ne gerekiyorsa yaptık ve yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu

Kaynak: İHA