Savaşın İzlerini Eğitimle Siliyorlar

Hatay'ın Altınözü ilçesindeki TEKEL Konaklama Merkezi'ne sığınan Suriyeli ailelerinin anaokuluna giden çocukları, eğitim ve psikolojik destek sayesinde savaşın acı hatıralarını unutmaya çalışıyor.

Anaokuluna giden 4-5 yaşlarında 50 öğrenci, Türk ve Suriyeli öğretmenler eşliğinde eğitim görüyor.
Anaokulu öğretmeni Necla Sürmelioğlu, AA muhabirine, Suriyeli çocuklara, ülkelerinde yaşadıkları acıyı unutturabilmek için çalıştıklarını söyledi.

Öğrencilere sabah ve öğleden sonra iki grup halinde eğitim verdiklerini ifade eden Sürmelioğlu, çocukların eğlenceli vakit geçirdiğini anlattı.
Sürmelioğlu, anaokulunda araç ve gereç sıkıntısı bulunmadığını belirten Sürmelioğlu, şöyle konuştu:
''Öğrencilere Suriyeli 2 öğretmenle eğitim veriyoruz. Çocuklarla oyun oynuyoruz, sayıları, renkleri, şekilleri öğretiyoruz. Suriyeli öğretmenlerimiz de matematik dersi veriyor. Onlara psikolojik destek de sağlıyoruz. Özveriyle görevimizi yapıyoruz. Başta savaş psikolojisini üzerlerinden atamadıklarını fark ettiğimiz çocuklar, eğitim ve psikolojik destek sayesinde kendilerini güvende hissederek, korkularını yendi.''
Suriyeli öğretmen Hiba Mustafa Rahman da 4 yıl önce eşi ve çocuklarıyla Lazkiye'den Türkiye'ye sığındıklarını belirtti.

Ülkesinde de bu mesleği yaptığını aktaran Rahman, çocuklara eğitim vermekten mutlu olduğunu söyledi.

Suriye'de çok sayıda çocuğun eğitiminin yarım kaldığına dikkati çeken Rahman, şunları kaydetti:
''Savaş, özellikle küçük yaştaki çocuklarımızı çok etkiledi. Türkiye'ye geldikten sonra fikirleri, hareketleri hatta gülüşleri de değişti. Burada bize sağlanan imkanlar, öğretmenlerimiz ve verdiğimiz eğitimle onlara eski gülücüklerini yeniden kazandırdık. Bize ve çocuklarımıza sağladığı tüm imkanlardan dolayı Türk halkına teşekkür ediyorum.''
Kaynak: AA