'Rehberlik Denetimi' Tarihi Çarşıda Havayı Değiştirdi

Konya'da, Hazreti Mevlana'yı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden birisi olan, "küflü peynir" olarak da bilinen yeşil peynir başta olmak üzere bazı yöresel ürünlerin satıldığı Melike Hatun Çarşısı, rehberlik denetimi anlayışıyla yepyeni bir havaya büründü.

Tarihi "Kadınlar Pazarı" olarak bilinen Melike Hatun Çarşısı'nda, Türkiye'de tarımsal üretimin merkezlerinden olan Konya Ovası'nda üretilen ürünlerin de en tazesini bulmak mümkün. Yöresel kaliteli peynir çeşitleriyle ön plana çıkan çarşıda, hijyen kurallarına zaman zaman riayet etmeyen esnafa yönelik bir çalışma yapıldı. Burada güler yüz, eğitim ve rehberlik denetimleri ile yaklaşan gıda denetimcileri, elde ettikleri başarı ile örnek oldu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındaki değişen denetim anlayışı ile hareket ederek devletin şefkatli yüzünü gösteren Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü denetim ekipleri, açıkta satıştan, hijyen ve etiket uygulamasına kadar birçok konuda iyileşme sağladı. Çarşının, Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay Kaymakamlığı ve Karatay Belediyesinin de desteğiyle Türkiye'de örnek olabilecek yerel ürünler satış merkezi haline getirilmesi planlanıyor.
Rehberlik denetimlerinde ekipler, önce esnafa hijyen konusunda neler yapması gerektiğini anlatıyor. Sıkıntıları dinleniyor. Eğitimin ardından iş yerlerine şartları yerine getirmeleri için süre veriliyor. Sonrasında denetimler gerçekleştiriliyor.
Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'da yıllardır kanayan bir yara olan Melike Hatun Çarşısı'nda et ve süt ürünleri, Konya yeşil peyniri, başta Ermenek tulum peyniri olmak üzere yöresel diğer peynir çeşitleri, ev yapımı salça, sebze ve birçok ürünün satışını yapan iş yerleriyle ilgili sürekli çok sayıda şikayetler alınması üzerine 2013 yılında denetim ekipleri aracılığıyla önce uyarıda bulunduklarını söyledi.

Sobayoğlu, esnaf uyarıları dikkate almayınca 44 iş yerinden 35'üne hijyen, kaynağı belli olmayan ürün ve etiketten 4 bin liradan 14 bin liraya kadar idari para cezası uyguladıklarını anlattı.
- İyi tarafından yaklaştılar
Cezalarını ödeyen esnafın eski alışkanlıklarına devam etmesi üzerine yöntem değişikliğine gitmeye karar verdiklerini dile getiren Sobayoğlu, "Eğitim ve rehberlik denetimlerine" ağırlık verdiklerini vurgulayarak, "Vur deyip de öldürmenin anlamı yok. Çarşıdaki güvenilir gıda anlayışını güler yüzlü yaklaşım, hijyen ve bilgilendirme eğitimleri, rehberlik denetimleri yaparak, adım adım ilerleyerek belirli bir noktaya getirdik. Çarşının geldiği noktadan esnaf da memnun biz de memnunuz" ifadelerini kullandı.
Sobayoğlu, yapılan çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:
"2014 yılının haziran ayında söz konusu çarşıda işletmesi olan 75 esnafı toplantıya çağırdık. Eğitim toplantıları yapacağımızı anlattık, samimiyetimizi ve iyi niyetimizi ortaya koyduk. Onların sıkıntılarını dinledik. Buradaki kasaplar, şarküteriler, manavlar ve aktarlara işlerine göre eğitim verdik. Mevzuatın bilimsel verileri ışığında ne istediğimizi anlattık. İyi niyetimizi onlara gösterdik. Memnun ayrıldılar. 3 gün süren ve 100 civarında esnafın katıldığı eğitimlerden sonra rehberlik denetimi yaptık. Yaklaşık 6 aylık çalışmanın sonunda çok güzel neticeler aldık. Çok büyük değişiklikler oldu. Ürünler buzdolabına girdi, etiket bilgileri tamamlandı, ürünler kapalı vitrinlerde satışa sunuldu, temizlik üst seviyeye çıkarıldı."
Büyükşehir Belediyesinin, çarşının bulunduğu yeri kentsel dönüşüm kapsamına aldığını ve tarihi bir mekan haline getirilmesinin planlandığını vurgulayan Sobayoğlu, Konya'ya ait pekmez, peynir, salça ve diğer ürünlerin satılacağı Türkiye'ye örnek bir yerel ürünler satış merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini, 2016 yılında bunu yapmayı arzu ettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA