Ehliyetine El Konulan Sürücü Hukuk Mücadelesi Başlattı

Gaziantep'te alkollü araç kullandığı gerekçesiyle ehliyetine el konularak otomobili bağlanan sürücü, hastaneden aldığı "alkolsüz raporu" ile ehliyetin iadesi ve para cezasının iptali için hukuk mücadelesi başlattı.

Bir fabrikada gece vardiyasında çalışan Metin Yaprak, iş çıkışı evine dönerken Fevzi Çakmak Bulvarı'ndaki yol uygulamasında trafik ekiplerince durduruldu.
Ehliyet ve ruhsat kontrolünün ardından alkolmetre cihazını üfleyen Yaprak'ın 0,67 promil alkollü olduğunu belirten ekipler, cezai işlem uygulamak istedi. Alkol kullanmadığını belirterek, hastaneden rapor almaya hazır olduğunu ifade eden Yaprak'ın ehliyetine el konularak otomobili bağlanırken, 800 lira da ceza kesildi.
Bunun üzerine hastaneye giderek kan testi yaptırıp "alkolsüz raporu" alan Yaprak, mağduriyetinin giderilmesi için Gaziantep Bölge İdari Mahkemesi'ne başvurarak dava açtı.
Yaprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar hiç alkol almadığını, hatta sigara bile içmediğini savundu.
İşten saat 22.00 civarında çıkıp evine gittiği sırada trafik ekiplerince durdurulduğunu anlatan Yaprak, "Ehliyet ve ruhsat kontrolünün ardından alkolmetre cihazını üflememi söylediler. Kendimden emin olduğum için cihazı gönül rahatlığıyla üfledim ancak 0,67 promil alkollü olduğumu söylediler" dedi.

Duruma itiraz ettiğini ve hastaneye giderek alkolsüz olduğunu ispatlamak için tahlil yapma önerisinde bulunduğunu ifade eden Yaprak, ekiplerle önce hastaneye gittiklerini, rapor yazılmak üzereyken de geri dönmelerini gerektiğinin söylendiğini öne sürdü.
Cihazın arızalı olduğunu ve işlem yapmadan göndereceklerini düşünerek, uygulama noktasına geldiklerini vurgulayan Yaprak, şöyle konuştu:
"Bana 'senin işlemlerini yapacağız, itiraz edeceksen hastaneye kendin gidip raporunu alacaksın. Yarın itiraz dilekçeni vereceksin' denildi. Cezayı kestiler. Görevli polis memurlarının hiçbirine derdimi anlatamadım. Tutanağı vererek imzalamamı istediler. Mecburen imzalamak zorunda kaldım. İşlemin ardından hemen kendi imkanlarımla hastaneye giderek, alkolsüz olduğumu kanıtlayan raporu aldım."
- "Mağdur oldum"
Ehliyetine el konulduğu için mağdur olduğunu dile getiren Yaprak, "İşten geç saatte çıkmam ve soğuk hava nedeniyle mağdur oldum" diye konuştu.

Kesilen ceza nedeniyle çevresinde alay konusu haline geldiğini ve artık kendisine farklı gözle bakıldığını belirten Yaprak, şunları kaydetti:
"Eşim, dostum, akrabalarım 'madem içmeye gidiyorsun bizi neden götürmüyorsun?' diyerek, benimle dalga geçiyorlar. Benim alkol kullanmadığımı onlar da biliyor ama gizli kapaklı bir şeyler çevirdiğimi düşünüyorlar. Şu anda alay konusu haline geldim. İtibar kaybı yaşadım."
- "Bazen cihazlarda sıkıntı olabiliyor"
Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı da hastane raporu sayesinde trafik cezasının iptal edilebileceğini söyledi.

Alkolmetre cihazını Yaprak'tan önce alkollü bir sürücünün kullanmış olabileceğine dikkati çeken Şarklı, şöyle konuştu:
"Daha önce alkollü bir sürücü cihazı kullanmışsa ister istemez onun alkol oranı bir sonrakinde etkili olabilir. Bazen cihazlarda sıkıntı olabiliyor. Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açılmış ancak Sulh Ceza Mahkemesi'ne itiraz edilmesi daha mantıklıydı. Dava daha kısa sürede sonuçlanırdı. Davanın sonunda, hastane raporu olduğu için büyük ihtimalle ceza iptal edilecektir."
Kaynak: AA