Tokaç Yapımı Unutulmaya Yüz Tuttu

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, ata mesleği olan tokaç yapımı, talebin azalması nedeniyle unutulmaya başladı.

Tokaç Yapımı Unutulmaya Yüz Tuttu

Yörenin kültür unsurlarından olan tokaç, özellikle kırsal alanda hayvan besiciliği yapan aileler tarafından yün yıkamak için kullanılıyor

Marangozcu Mahmut Balçık, satışın eskiye oranla düşmesi nedeniyle artık tokaç yapmadıklarını belirtti.

Tokaçın özellikle yün yıkamak ve toprak evlerde ıslanan çamuru düzeltmek için kullanıldığını belirten Mahmut Balçık, şöyle konuştu:
"25 yıldır marangozluk yapıyorum. Eskiden çok fazla tokaç yapardık. Çünkü eskiden çok fazla kullanılıyordu. Ama günümüzde teknolojiyle beraber birçok yeni aletin ortaya çıkmasıyla, tokaç satışlarımız durdu. Çünkü eskisi gibi kimse satın almıyor. Tokaç alan çok az müşterimiz var, onlar da genellikle kırsal kesimde yaşayıp yün işleriyle uğraşan insanlardır."
İlçede tokaç üretimi yapan marangoz ustası Zeki Terk de mesleği babasından öğrendiğini ifade ederek şunları söyledi: “Eskiden fazla satış yaptığımızdan dolayı çok fazla tokaç üretimi yapardık. Ama günümüzde teknoloji her yerde büyük boyutta etkinliğini sürdürüyor. Mesleğimiz teknolojiyle baş edemez duruma geldi. Tokaç üretimi sayılıdır. Bazen dostlar telefon açıyor, sayılı tokaç yaptığımız zamanlar da oluyor. Çünkü eskisi gibi kimse tokaç almaya ihtiyaç duymuyor."
Kaynak: İHA