Kaya Balıklarına Tübitak Destekli Projeyle Koruma

Akdeniz ve Ege kıyılarında görülen kaya balığı türleri orfoz ve lagos, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan'ın, TÜBİTAK'ın 400 bin lira destek verdiği projesiyle koruma altına alınacak.

Prof. Dr. Turan, yaptığı açıklamada, kaya balıklarının ciddi tehdit altında olduğunu kaydetti.

Kaya balığı türü orfoz ve lagosun, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından da gözlem altına alındığını ifade eden Turan, bu balıkların özellikle sportif amaçlı avlandığını belirtti.

Bu türlerin korunması ve avcılıkla ilgili bazı düzenlemelere gidilmesi gerektiğini vurgulayan Turan, şunları kaydetti:
"Değerli bir tür olması, insanların damak tadına hitap etmesi ve ekonomik değeri bulunan kaya balıkları, sportif avcılıkta özellikle zıpkınla en çok avlanan türler arasında yer alıyor. Azalan bu türleri korumak için TÜBİTAK'ın 400 bin lira destek verdiği proje kapsamında ilk olarak MKÜ bünyesinde uluslararası çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca bu türün genetik bozukluklarını veya genetik çeşitlilikteki azalmaları tespit etmeyi planlıyoruz. Çünkü bir türün genetik çeşitliliği, avcılık baskısından ve diğer çeşitlerden dolayı azaldığı zaman o tür kaybolmaya yüz tutuyor, kırılgan bir yapıya dönüşüyor. Ufak çevresel farktan dolayı kaybolma tehlikesiyle yüz yüze geliyor. Biz de Türkiye denizlerinde hangi tür ve hangi popülasyonların kaya balığı popülasyonlarına girdiğini, genetik bakımdan hangisinin habitatlar olarak zayıfladığını, hangi avcılık baskıları tarafından yoğun tehdit edildiğini ortaya çıkartmaya çalışıyoruz."
Bu türün ve popülasyonlarının korunmasıyla ilgili tedbir alınmasını sağlayacaklarını aktaran Turan, avcılık yasağı ve kotası koydurmak gibi değişik tedbirlere başvurmayı planladıklarını kaydetti.

Turan, projenin, özellikle Hatay çevresi için önem taşıdığına dikkati çekerek, kaya balıkları denildiğinde en çok İskenderun Körfezi ve Hatay'ın akla geldiğini belirtti.

Bu türlerin bölge balıkçılığına ekonomik anlamda yüksek katkı sağladığını ifade eden Turan, bunların azalması ve yok olması durumunda balıkçılığın zarar göreceğini anlattı.
Turan, projenin nisanda başlayacağını ve 30 ay süreceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA