'İç Güvenlik Paketi' Tasarısı

Hatay Barosu avukatları, TBMM'de görüşülecek "İç Güvenlik Paketi" tasarısını protesto etti.

Saray Caddesi'nde toplanan avukatlar, slogan atarak Köprü'ye kadar yürüdü.
Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, grup adına yaptığı açıklamada, görüşülmesi iki kez ertelenen tasarının geri çekilmesini istedi.
Kamuoyunda çok tepki gören tasarının kanunlaşması halinde temel hak ve özgürlüklerin tehlike altına gireceğini savunan Dönmez, şunları söyledi.

"Tasarı yasalaştığında yargı, devre dışı kalacak. Bu yasa, polis devleti olgusunu meşrulaştırıyor. Yargı yetkisi polise, idareye, yürütmeye veriliyor. İç güvenlik torba yasa teklifiyle hukuk devletine ve mevcut anayasaya aykırı hükümler getiriliyor. Türkiye'de adı konulmamış bir sıkıyönetim ilan ediliyor. Yargı kararı olmadan, mülki amir ve onun yetkilendirdiği polis amirinin emriyle 48 saat boyunca kişilerin telefon dinlemeleri, üstünün, aracının, eşyasının aranmasının önü, keyfi bir şekilde açılıyor. Yargı kararı olmadan polise, kişileri 48 saat gözaltına alma, soruşturma yetkisi veriliyor. Vali ve kaymakama gözaltına alma yetkisi tanınıyor, mülki amirler adli soruşturmada savcının üzerinde bir konuma getiriliyor. Polisin keyfi şekilde sıktığı, öldürücü etkileri olabilen biber gazından canını korumak için ağzını, yüzünü bezle örten kişiler, terör örgütü üyeliğiyle suçlanabiliyor."
Tasarıyla demokrasinin gelişmeyeceğini iddia eden Dönmez, hukuk devleti istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA