Aylin Nazlıaka’dan 'dans' açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, “14 Şubat Cumartesi günü düzenlenmiş etkinlik Özgecan için düzenlenmiş değildi; orada dans edilmesi Özgecan’a ilişkin bir anma değildi” dedi.

Aylin Nazlıaka’dan 'dans' açıklaması
CHP'li Nazlıaka, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a cevap verdi.

Nazlıaka, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir başka kadını göstererek rant elde etmeye çalıştığını iddia ederek, “'Kadın-erkek eşitliğine inanıyorum' diyenler döneminde kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 artmasının tesadüf olmadığı bilinmelidir. AK Partili vekiller açıklama yapıyorlar” şeklinde konuştu.

AK Parti'li Öznur Çalık'ın, ‘Kadına yönelik cinayetler bizim dönemimizde artmadı, görünür oldu' sözlerine karşılık olarak ise Nazlıaka, “Bu kadar basit mi bu olay. Sizin o döneminizde rakamlar açıklanmıyor. Biz 2009'dan bu yana kadına yönelik şiddet rakamlarını hükümetten alamıyoruz” diye konuştu.

2012-2014 döneminde kadına şiddetin yüzde 32 arttığını söyleyen Nazlıaka, “Görünür olma hali yeni değildir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ‘Nazlıaka, Özgecan için dans ediyor' eleştirilerine yönelik olarak Nazlıaka şunları dedi:

“Sanıyorum büyük bir cehalet söz konusu. ‘One Billion rising' adında bir eylem var. Bu eyleme göre, kadınlar eş zamanlı olarak 14 Şubat tarihinde kadına yönelik şiddeti ve aynı zamanda tecavüzü protesto etmek amacıyla bir araya gelirler ve aynı dansı yaparlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan böyle bir dansın yapılmadığını bilmiyor olabilir. Ancak kendi Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri konuya son derece hakimdir. Bunu 20113 yılı 14 Şubat'ta Meclis'te kadına yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla yapılmış bir danstır. Dolayısıyla kendi milletvekilleri de, Grup Başkanvekilleri de, Meclis başkanvekili de dans etmiştir. Bunda da utanılacak bir şey değildir. Özgecan için dans ettiğimizi söylemek utanç vericidir. Bu dans bir isyandır. Bu isyanı görmezden gelenler, olayı tam olarak görmek istememekte, başka bir alana odaklanmakta, yani dans olayına odaklamaktadır. Kadının maruz kaldığı şiddeti değil, kadının üzerinden siyasi fayda sağlamaktadır.”

Nazlıaka şunları kaydetti:

“14 Şubat Cumartesi günü düzenlenmiş etkinlik Özgecan için düzenlenmiş değildi; orada dans edilmesi Özgecan'a ilişkin bir anma değildi.”
Kaynak: İHA