Netanyahu'nun 'Muhtemel' İbrahim Camisi Ziyaretine Tepkiler

Filistin'deki "Kudüs ve Kutsal Mekanlara Destek için İslam-Hristiyan Komisyonu" ile Hamas Hareketi, İbrahim Camisi'ne gideceği iddia edilen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya tepki gösterdi.

Komisyon'un Genel Sekreteri Henna İsa tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, İsrail basınında yer alan Netanyahu'nun, "genel seçimler bahanesiyle", El-Halil'deki İbrahim Camisi'ni ziyaret etmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir" denildi.
Gerçekleşmesi halinde bu adımın 2000 yılında eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, "İkinci İntifada"nın (Aksa İntifadası) patlak vermesine neden olan Mescid-i Aksa'ya girmesi olayına benzeyeceğini belirten İsa, "Netanyahu bunu gerçekleştirirse sonuç aynı olacak" değerlendirmesinde bulundu.
İsa, açıklamasında İsrail'deki siyasetçilerin seçim kampanyasına Filistin konusunu dahil ederek, Yahudilerin desteğini almayı hedeflediğine de değindi.
- Hamas'ın açıklaması
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada da Netanyahu'nun İbrahim Camisi'ne girmesinin "tehlikeli şekilde gerginliğin tırmanışa geçmesine" neden olacağı belirtildi.
Böyle "saygısızca" bir hareketin olumsuz sonuçları beraberinde getireceğinin ifade edildiği açıklamada, Filistin halkının böyle bir durum karşısında sessiz kalmayacağı vurgulandı.
İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in haberine göre, Netanyahu, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri ve çeşitli bölgeleri ziyareti kapsamında gelecek hafta El-Halil'deki İbrahim Camisine gitmeyi planlıyor.
İbrahim Camisinde 1994 yılına kadar Yahudiler, belli saatlerde "Hazreti İbrahim'in mezarını" ziyaret ediyordu. Baruch Goldstien isimli aşırı sağcı Yahudinin 25 Şubat 1994'te cami cemaati üzerine ateş açarak 29 Filistinliyi öldürmesi ve 125'ini yaralamasının ardından İsrail yönetimi, güvenlik gerekçesiyle caminin yarısını Yahudiler için mabede dönüştürmüştü.
Kaynak: AA