Çinakop Avında Soğuk Havaya Brandalı Çözüm

Çanakkale Boğazı'nda soğuk havaya rağmen çinakop avını sürdüren balıkçılar, teknelerinin çevresini brandayla çevirip, soğuktan korunmaya çalışıyor.

Boğazda, Eceabat önlerinde kümelenen çinakop, uzun süredir balıkçıların geçim kaynağı oldu. Avın boğazın uzak olmayan yerlerinde bulunması, balıkçılara yakıt ve zaman avantajı da sağlıyor.
Ancak balıkçıların son günlerde mücadele etmesi gereken en önemli unsur soğuk hava oldu. Erken saatlerde Eceabat İskelesi'nden denize açılan balıkçılar, soğuğa karşı bazı önlemler alıyor. Soğuktan etkinlenmemek için teknelerinin bir bölümünü brandayla kapatan balıkçılar, kamaralarında tüplü sobalarla ısınmaya çalışıyor.
Yaklaşık 45 yıldır geçimini balıkçılıkla sağlayan Celal Göktaş, "titreye titreye" balık yakaladıklarını söyledi.

Tayfasıyla açıldığı denizde günde yaklaşık 15 kilo balık avladıklarını aktaran Göktaş, son günlerde soğuk hava nedeniyle balıkçıların bir kısmının denize açılamaması ve sınırlı sayıda balık çıkması nedeniyle çinakopun kilogram fiyatının 27 liradan alıcı bulduğunu bildirdi.
Göktaş, av sırasında soğuktan daha az etkilenmemek için teknesinin bir bölümünü brandayla çevirdiğine işaret ederek, "O olmasa balık yakalamamız imkansız. Teknenin içinde tüp sobası vasıtasıyla sırayla ısınıyoruz. Balık geldiği zaman üşümüyoruz. Gelmediği zaman, beklemek bizleri üşütüyor" dedi.

Kaynak: AA