Akfen’in Yabancı Ortaklarına Yurt Dışı Çıkış Yasağı

Muğla'nın Milas ilçesinde 2013'te 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan metan gazı zehirlenmesi ile ilgili davanın 4. duruşması yapıldı.

Akfen’in Yabancı Ortaklarına Yurt Dışı Çıkış Yasağı
Davada sanık sayısı 21'den 25'e çıkarken, AKFEN firmasının yabancı ortaklarına Türkiye'ye giriş yaptıklarında yurt dışı çıkış yasağı getirildi.

17 Haziran 2013 tarihinde Güllük Mahallesi'ndeki arıtma tesisinde metan gazı zehirlenmesi sonucu 7 kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili davanın 4. duruşması, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya AKFEN firmasının yönetimi kurulu üyesi İbrahim Süha Güçsav ve Güllük eski Belediye Başkanı Mehmet Yavuz Demir de sanık olarak katıldı.

Davada aralarında şirket sahibi ve yöneticilerinin de bulunduğu 21 kişi hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

YABANCI ORTAKLARA YURT DIŞI YASAĞI
Duruşmada, AKFEN yönetim kurulu üyesi İbrahim Süha Güçsav ile Mehmet Yavuz Demir’in adres, kimlik ve aylık gelir durumlarının tespiti yapıldı. Sanık olarak dinlenen iki kişi de suçlamaları kabul etmediklerini söylerken, Mehmet Yavuz Demir o dönem belediye başkanı olmadığını söyledi.

Duruşmada, AKFEN firmasının yabancı ortakları Yvo Gleene ve Alone Moshe Yegnes’in savunmalarının temini açısından CMK’nın 109-3-a maddesi gereğince yurt dışına çıkış yasağı konulması kararı çıktı. Duruşma sonrası AKFEN firmasının avukatları ile ölen işçilerin avukatları arasında adliye binası çıkışında uzun süre tartışma yaşandı.

SANIK SAYISI 25 OLDU
Duruşma çıkışı açıklama yapan işçi ailelerinin avukatı Murat Kemal Gündüz, duruşmada sanık sayısının 4 kişi daha arttığını söyledi.

Gündüz, “21 sanıklı davada sanık sayısı 4 kişi daha artarak 25’e çıktı. AKFEN şirketinin en yetkili kişisi İbrahim Süha Güçsav ve Güllük eski Belediye Başkanı Mehmet Yavuz Demir de bugün yapılan duruşmaya katılarak sanık olarak dinlendi. Fakat halen firmanın iki yabancı ortağı dinlenememiş durumda. İsviçre ve İsrail adli makamlarına talimat için yazı yazıldı. İki yabancı uyruklu haricindeki tüm sanık ve tanıkların ifadeleri tamamlandı. Kazadan önce işyerinde havalandırma tertibatının olmadığını, gaz maskesinin ve gaz uyarı sisteminin bulunmadığını, iş güvenliği eğitimlerinin verilmediğine dair İş Teftiş Kurulu’nun tespitleri var. Her ne hikmet ise 17 Haziran 2013 tarihindeki 7 ölümlü iş cinayetinden sonra İş Teftiş Kurulu’nun müfettişleri gelerek bu eksiklerin tamamının giderildiğini tespit etmişler. Denetim sorumluluğunu yerine getirmediği için hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı hakkında verilen kovuşturmaya yer olmadığı kararına mahkeme nezdinde yaptığımız itiraz kabul edildi. Soruşturma izni çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 'soruşturma izni verilmemesi' kararının iptali için Danıştay'a başvuruda bulunduk” dedi.

Hayatını kaybeden işçilerin yakınları adliye önünde işçilerin fotoğrafları ve dövizlerle basın açıklaması yaptı.

7 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Güllük Mahallesi'nde 17 Haziran 2013'te özel bir şirkete ait arıtma tesisine bağlı terfi tenzil istasyonundaki elektrik arızasına müdahale etmek isteyen işçiler metan gazından zehirlenmiş, zehirlenme sonucu İşletme Müdürü Mustafa Öztürk (39), elektrik teknisyeni Yüksel Kum (46), kanalizasyon altyapı elemanı Özcan Özkan (51), işçiler Fikret Özdemir (37), Hasan Özgür (43), Mevlüt Özbakır (48) ve Serkan Miral (27) hayatını kaybetmişti.
Kaynak: İHA