Milletlerarası Anlaşmalar

Macaristan'ın başkenti Budapeşte ile Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasına ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

İstanbul'da 15 Kasım 2013 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Macaristan Hükümeti Arasında Kültür Merkezlerinin Kuruluşu, İşleyişi ve Faaliyetleri Hakkında Anlaşma"nın onaylanması Bakanlar Kurulu'nca 19 Ocak'ta kararlaştırıldı.
Buna göre, Türkiye Budapeşte'de, Macaristan da İstanbul'da birer kültür merkezi kuracak. Kültür merkezleri kültürel diplomasi faaliyetlerinde bulunacak. Türk kültür merkezi "Yunus Emre Türk Kültür Merkezi" adını taşıyacak ve bu merkez "Yunus Emre Vakfı" tarafından kurulup idare edilecek. Macar tarafının kültür merkezi ise "İstanbul Macar Enstitüsü" adını alacak ve "Balassi Enstitüsü" tarafından denetlenecek. İki taraf, karşılıklı rıza yoluyla belirtilen kentlerin dışında kültür merkezinin şubelerini açabilecek.
Kültür merkezleri, iki ülke halkları arasında karşılıklı anlayış ve dostluğu teşvik etmek; kültür, eğitim ve bilim alanlarındaki ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmak; gönderen tarafın dil, kültür, tarih ve sanatını yaymak ve teşvik etmek amacıyla eğitim etkinlikleri düzenlemek; kültür, eğitim ve bilim işbirliği alanlarındaki diğer anlaşmalar, protokoller veya programların uygulanmasına yardımcı olmak amaçlarına hizmet edecek.
Öte yandan, 21 Aralık 2012 tarihinde İstanbul'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kültür Merkezlerinin Kuruluşu ve Faaliyetleri Hakkında Anlaşma"nın onaylanması da Bakanlar Kurulu'nca 19 Ocak'ta kararlaştırıldı.
Böylece, Türkiye Üsküp'te, Makedonya da İstanbul'da bir kültür merkezi kuracak. Türk tarafınca kurulacak kültür merkezi "Yunus Emre Türk Kültür Merkezi" adını taşıyacak ve Üsküp'te bulunan Yunus Emre Türkçe Öğretim Merkezi, bu kültür merkezinin bünyesindeki bir birim olarak addedilecek. Makedonya'nın kuracağı kültür merkezi, "Makedonya Cumhuriyeti Kültür Enformasyon Merkezi" adını taşıyacak.
Kültür merkezleri, halklar arasında dostluk ilişkilerini pekiştirmek ve daha yakın anlayışın geliştirilmesini teşvik etmek, Türkiye ile Makedonya arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini teşvik etmek, ülkelerin tarihini, kültürel mirasını, kültürel özelliklerini ve dilini diğer ülkenin halkına tanıtmak ve öğretmeyi amaçlayacak.
Bu merkezler kar amacı güden faaliyetlerde bulunamayacak ve tüm vergilerden muaf tutulacak.
Kaynak: AA