Eskişehir Valisi'nden Sulh Ceza Hakimine Eleştiri

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, geçtiğimiz ay sokak çocukları ile ilgili valiliğe yazı yazan Eskişehir 1. Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil’i eleştirerek, verdiği kararlarda hukuk dışına çıktığını ve maksadının şov yapmak olduğunu öne sürdü.


Hakim Kemal Karanfil, cep telefonu gasbı suçundan gözaltına alınan 15 yaşındaki bir çocuğun ifadesinde, devlet yurdundan atıldığını, sokaklarda kaldığını ve açlık yüzünden mecbur kaldığını anlatmasının ardından, valiliğe sokaklarda yaşayanlara sahip çıkılması için yazı yazmıştı. Karanfil tarafından yazılan yazıda, "Sokakta yatan çocuk veya büyüklere devletin şefkat elinin uzatılması, aksi durumun görevi ihmal ve savsaklama suçunu oluşturabileceği, ayrıca suça maruz kalan kişilerin görevini gereği gibi yapmayan idare hakkında dava hakkının doğduğu" ifadeleri yer almıştı.

Vali Güngör Azim Tuna, basın mensupları ile yaptığı toplantıda yazıya değinerek, Hakim Kemal Karanfil'i "Tutarsız bir arkadaşımız" sözleriyle eleştirdi.

Verdiği kararlar doğrultusunda hakimin taraf olduğunu belirten Vali Tuna, “Mahkeme kararı olduğu için bu zamana kadar bu konuda bir beyanda bulunmadık. Orada yapılan eleştiriyi hak etmediğimizi düşünüyoruz. Ama belli bir kesim medyada sürekli gündeme getirilmeye devam ediliyor. Sadece bu değil, devamında başka bir konu oldu. Bunlar aslında bu hakim arkadaşımızın sorunları olduğunu gösteriyor. Tarafsızlığını yitirmiş bir konumda. Sokak eylemlerinden dolayı para cezası verdiğimiz kişiler vardı, bunların içerisinde öğrenciler ağırlıklıydı. Ve bunlar sürekli oluyordu. Bu para cezalarından sonra gruplar daha dikkatli olmaya başlamıştı. Tabii ki herkesin toplantı, gösteri, yürüyüş yapma özgürlüğü var. İfade özgürlüğü kapsamında ama yolu işgal ediyorsunuz, trafiği engelliyorsunuz veya sağa sola zararlar veriyorsunuz. Bunlardan dolayı para cezası vermiştik. İlk zamanlarda bunların hepsini yani kendine yapılan itirazları, makul bir şekilde reddetti. Dolayısıyla biz bundan netice aldık. Ama ne zaman 17 Aralık operasyonu oldu, o zamandan itibaren 180 cezanın hepsini iptal etmeye başladı bu arkadaşımız. Olabilir, farklı gerekçelerle iptal etmiş olabilir. Yani bu tutarsızlık oradan başladı” şeklinde konuştu.

“MAKSADI ŞOV YAPMAK"
Hakim Karanfil’in yazdığı yazı ve verdiği kararlarda hukuk dışına çıkarak, maksadının şov yapmak olduğunu ileri süren Vali Tuna, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Sonra bu sokak çocukları meselesi gündeme geldi. Böyle bir 30-40’lı rakamlardan bahsedilmiş. Böyle bir sokak çocuğu oranı yok Eskişehir’de. Kısaca olayı anlatayım. Yetiştirme yurdundan bir takım bazen sorunlu çocuklar olabiliyor. Bunlar zaman zaman kaçabiliyor. Polis yakalıyor veya buluyor, tekrar getiriyor kuruma. Ertesi gün bu çocuk tekrar kaçıyor. Bu şekilde bir uyuşturucu bağımlısı, sorunlu bir çocuk vardı. Artık suç makinesi olmuş, öyle 1 tane, 2 tane değil. Öyle masum bir şey yok ortada. Kararında hakim arkadaşımız öyle bir tablo çiziyor ki bu çocuk çok mağdur, masum. Tutuklama talebiyle savcılık götürmüş mahkemeye. Hakim bey tutuklama talebini reddediyor. O takdiridir, buna da saygı duyuyoruz. Çocuk ifadesinde 'Benim gibi köprü altında yatan şu kadar çocuk var' diyor. Sadece onun ifadesine dayanarak, bize böyle bir yazı yazıyor. Bakıyorsun öyle bir şey yok. Devletin kurumları var, aç iki satır yazı yaz, sor, var mı böyle bir şey diye. Onu da sormuyor yani maksadı sonradan anlaşılıyor. Biraz şov yapmak istemiş bu arkadaşımız."

“BAŞKA AMAÇLAR GÜTTÜKLERİ ORTAYA ÇIKTI"
Söz konusu çocuğun mahkemece serbest bırakılmasından birkaç gün sonra yine suç işleyerek tutuklanmasının da bir tutarsızlık olduğunu ifade eden Tuna, “O zaman tutuklanmadı, serbest bırakıldı, birkaç gün sonra yine bir suç işledi bu çocuk. Birisini öldürseydi kim sorumlu olacaktı bu işten? Hiçbir sorumluluğu yok mu burada mahkemenin? O zaman baktı iş ciddi, hemen ikinci defasında tutukladı. Yine bir tutarsızlık. Ama aynı konu üzerinden valilik, Aile Bakanlığı, hükümet eleştiri yağmuruna tutuldu. Bu şekilde bu konuyu ulusal gündeme taşıdılar. Oradan başka amaçlar güdüldüğü ortaya çıktı aslında” dedi.

“EMNİYET KAYITLARINDA 345 SABIKASI VAR”
Konuyla ilgili bilgi veren Eskişehir İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, çocuğun hakimin söylediği gibi masum olmadığını ve verdiği ifadelerin de doğru olmadığını belirterek, “Hakim beyi iyi tanıyorum. Bütün kararlarında bu hakim çürüktür demek tabi doğru değil. Bu çocuğun bizde 345 sabıkası var. Çocuk ifadesinde diyor ki 'Valimiz bize hiç gelmez. Annemiz babamız yok, biz ortada kaldık.' Halbuki Ulusal Yargı Ağı Platformu (UYAP) sisteminden bir tuşa bassa görecek, annesi Belçika’da, babası da başka bir yerde yaşıyor. Dolayısıyla ilgili kuruma, protesto gibi yazı yazıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA