Soma'daki Maden Faciası Davası

MANİSA - Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma maden faciası davası sanıklarından Can Gürkan'ın babası Alp Gürkan’ın Soma Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine İstanbul'da ifadesinin alındığını bildirdi.

Baro Başkanı Arslan, makamında düzenlediği basın toplantısında, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Eynez Kömür Ocağı'nda meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin açılan davanın 14 Aralık 2015’te başlayacak 5. duruşmasında faciadan yaralı kurtulan işçilerin ifadelerinin alınmasına devam edileceğini söyledi.

Alp Gürkan ile ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu, savcılığın başlattığı soruşturmanın devam ettiğini aktaran Arslan, "Soma Cumhuriyet Savcılığının yazdığı talimatla, İstanbul’da Alp Gürkan’ın ifadesi alındı, ancak ne zaman alındığını bilmiyoruz. Halihazırda Başsavcılığa ulaşmadığı için bizim de ifade konusunda bir bilgimiz yok. Ulaşınca ifadeyi inceleyeceğiz" dedi.

Gürkan hakkında dava açılıp açılmayacağına savcılığın karar vereceğini ifade eden Arslan, "Savcılık takipsizlik kararı da verebilir, hakkında iddianame hazırlayarak dava da açabilir. Takipsizlik kararı verirse, o itiraza tabidir. Dava açılırsa, dosya Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davayla birleştirilir" dedi.

Arslan, Alp Gürkan’ın ifadesinin önümüzdeki haftaki celselerde mahkemeye ulaşıp ulaşmayacağı sorusu üzerine, "Dün aldığımız bilgide yoktu. Her an ulaşabilir" yanıtını verdi.

Arslan, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın yanında Soma İş Mahkemesinde de şirket ve Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) karşı açılan davanın da devam ettiğini hatırlatarak, "İş mahkemesi, 300’e yakın açılan davanın içinde bir pilot dava belirlemişti. 2014/643 sayılı dava. Bu davayla ilgili daha önceki açıklamalarda belirttiğimiz gibi dosya bilirkişi incelemesinden gelmişti. Dün yapılan duruşmada, mahkeme bilirkişi raporlarına yapılan itirazları reddetti. Mahkeme, pilot dosyayı, madenci yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatlarının tespiti için İzmir’de bir bilirkişiye gönderdi" diye konuştu.

Kaynak: AA