Klasik Otomobil Koleksiyonuna Servet Harcadı

İSMAİL ERSAN -  Bursalı bir iş adamının, 25 yılda oluşturduğu 25 araçlık klasik otomobil garajı, döneminin özelliklerini yansıtan ve geçmişi yüz yıla varan modelleriyle ziyaretçilerini zaman tünelinde yolculuğa çıkarıyor.

Klasik otomobil koleksiyoneri 72 yaşındaki Kazım Nail, AA muhabirine, klasik otomobil koleksiyonuna İstanbul'da 1980'li yıllarda dolmuş olarak kullanılan otomobillerden satın alarak başladığını belirterek, o günden bu yana klasik araçlardan vazgeçemediğini söyledi.

Sahip olduğu otomobillerin her birinin ayrı bir hikayesinin olduğunu anlatan Nail, şöyle konuştu:

"Otomobillerin her birini alırken çektiğim sıkıntılar var. 1980'li yılların sonlarında İstanbul'da dolmuşları görüyordum. Onları çok beğeniyordum. Bu dolmuşlara sahip olmayı çok istiyordum ama alamıyordum. Bu otomobillerin dolmuş işlevinden çıkarılmasıyla bir tane aldım. O dolmuş taksiden bir tane aldıktan sonra koleksiyon oluşturdum. Otomobillerime gözüm gibi bakıyorum. Kimsenin onlara dokunmasını istemiyorum. Çünkü bu araçlar çok değerli. Kendimi durduramıyorum. Nerede değerli bir otomobil bulsam alıyorum. Elimde uzun süre kalan otomobilleri de satıyorum. 8-10 sene kullandıktan sonra elimden çıkarıyorum."

- Koleksiyonunun gözdesi; "1915 model Ford T"

Nail, Amerika'nın New Jersey eyaletinden 2013'te aldığı "1915 model Ford T" otomobilin 1908 yılında üretilmeye başlandığını hatırlatarak, bu otomobili bir süre yaşadığı ABD'de edindiğini vurguladı.

Nail, şöyle devam etti:

"Koleksiyonumda yer alan 1915 model Ford T, en eski otomobildir. Bu otomobil ABD'de bir komşumuzdaydı. Komşumuz onunla gezerken görüyordum. Çok hoşuma gidiyordu. Meraklı olduğum için bu arabayla ilgilenmeye başladım. Sahibi satmayı düşünmüyordu. Aradan zaman geçtikten sonra otomobili satmaya karar verdi. Ben de onu satın alarak Türkiye'ye getirdim. Gümrük ile ilgili prosedürleri yerine getirdik. Bu aracın yürümeyle ilgili problemleri vardı. Onları çözdük. Bu otomobil, 1908'de piyasaya çıkmış, üretimine 1927 yılına kadar 19 yıl boyunca hemen hemen hiç değişiklik yapılmadan devam edilmiştir. Zamanın en iyi Amerikan arabası olmasa da en ucuz, en güvenli ve önemlisiydi."

- "Herkes bu arabaları görmek istiyor"

Koleksiyonundaki diğer otomobillerin de değerli olduğunu ifade eden Nail, şunları kaydetti:

"Koleksiyonda yer alan '1959 model Cadillac Cabrio', yer yüzünde 56 tane üretilmiş, '1954 model Jowett Jupiter' var, bu otomobil 1950'lerde yarış kazanmış. '1964 Model Chevrolet Corvette Stingray' var, çok değerli bir otomobil. En son aldığımız '1960 model Cadillac otomobil' var. Herkes bu arabaları görmek istiyor. Yurt içinden, yurt dışından duyan pek çok insan bizimle irtibata geçiyor. Benim de işlerim oluyor işimi bırakıp otomobilleri gösteremiyorum. Bursa'da olduğum zaman gelip görmek isteyenlere garajımızın kapısını açıyoruz."

Garajının bir müze niteliği taşıdığını kaydeden Nail, şunları söyledi:

"Otomobillere biniyoruz. Türkiye'nin farklı bölgelerindeki festivallere, şovlara ve törenlere gidiyoruz. Günüm arabalarım ile uğraşmakla geçiyor. Yeni farklı otomobilleri koleksiyonuma dahil etmek için araştırmalar yapıyorum. Bu işe meraklı olduğum için başladım. Her seferinde 'Bırakacağım' diyorum ama bir türlü vazgeçemiyorum. Çok sevdiğim klasik bir araç gördüm mü dayanamıyorum. Yeter ki otomobili beğeneyim, nerede olursa olsun onu almak, koleksiyonuma katmak için çaba gösteririm."

Kaynak: AA