SAÜ'de 'Yükseköğretimde Kalite' Konuşuldu

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı (ICQH) Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

SAÜ'de 'Yükseköğretimde Kalite' Konuşuldu
Sakarya, Governors State, İstanbul ile Bülent Ecevit üniversiteleri işbirliğinde gerçekleştirilen ICQH 2015, 2-4 Aralık tarihleri arasında SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde tamamlandı. Yükseköğretimde kalitede son eğilimler konusunda iş dünyası ve üniversite ilişkileri, girişimcilik, öğrenci değişim programları, açık ve uzaktan eğitim, kalite kültürü oluşturma, kalite yönetimi, akreditasyon, eğitim ortamları gibi birçok konuda 150’ye yakın bildiri, üç gün boyunca 35 farklı oturumda ele alındı.

Konferansa İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Beykent Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Karahan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan Çakar, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mehmet Duman, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ile yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bu yıl üçüncüsü düzenlenen ICQH’e ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında kalite ve akreditasyon konusunda Sakarya Üniversitesi örneği üzerinde bir sunum yapan Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bilgiye ulaşmanın günümüzde oldukça kolaylaştığını, yükseköğretim sisteminin de bu değişime ve dönüşüme uyum sağlaması gerektiğini söyledi.

Geçmişte bilgi kaynaklarının sınırlı olduğundan söz eden Elmas, “Bizim öğrencilik zamanlarımızda kaynaklarımız ya hocanın ders notu, ya kütüphanede bir kitap ya da üst sınıflardan aldığımız ders notları ile sınırlıydı. Günümüzde bu durum çok değişti. Öğrencilerimiz bir kaynağa elindeki telefondan, 7/24 açık olan kütüphanemizden, yürürken, kafede otururken, her yerden erişim sağlayabiliyor. Gelecekte rahat etmeleri için öğrencilerimizi bilgi ve beceri ile donatmalıyız. Dünyadaki değişime açık bilgili ve becerili bireyler yetiştirmeyi hedeflemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Kongrenin açılış töreninde İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahmut Ak, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Western Florida Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jerry Johnson, Malezya Değerlendirme Ajansı’ndan Prof. Zita Mohd Fahmi, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak ve Yrd. Doç. Dr. Tuba Canvar Kahveci, Ohio Üniversitesi’nden Prof. Dr. Douglas Franklin, Prof. Dr. Teresa Franklin ve Wendy Merb-Brown, Indiana Üniversitesi’nden Prof. Dr. John Hitchcock ve CNN Eski Direktörü Eli Daniel Flournoy birer konuşma yaptı.

Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı’nın paydaşı olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, yükseköğretimde kalite uygulamalarının önemi konusu üzerine bir konuşma yaptı. Rektör Ak, Kalite süreçlerinin gelişmesinde teknolojinin büyük önemi olduğunu söyledi.



Sakarya Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi (SABİS) hakkında bir sunum yapan SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, “Bu sistemde, 5 tane ana süreç, 27 tane alt süreç ve 114 tane de detay sürecimiz var. 114 tane detay süreci çözebilmek için 51 tane modül geliştirdik. 3 bin 200 web sitesi, bu modüllerle otomatik olarak oluşuyor. Bizim modülümüz işi bir defa yapmak, bir kere de yaptığın işte, beş tane kuş vurmak. Kalitenin genel prensibi ölçmeden bilemezsin, bilmeden yönetemezsindir” dedi.

EFQM modelinin Sakarya Üniversitesi’nde uygulanması konusuna değinen Sakarya Üniversitesi Akademik Değerlendirme Kalite Geliştirme Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Tuba Canvar Kahveci, kalite geliştirmeleri çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Stratejik Yönetim Bilgi Sistemi süreçleri konusuna da değinen Yrd. Doç. Dr. Kahveci, “2003 yılından beri stratejik planlarınızı oluşturarak bu süreci işletiyoruz. Paydaşlarımızın taleplerini toplayarak, kurumun tümünde öz değerlendirme çalışmaları yürütüyoruz ve bu konumda hedeflerini, bütçelerini, stratejilerini oluşturmalarını sağlıyoruz” dedi.

Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı’nda ilk günün sonunda bir ödül töreni düzenlendi.

Konferansın katılımcıları ve paydaşları, düzenlenen törende plaketlerini aldı.
Kaynak: İHA