Papa Franciscus Olağanüstü Jübile Yılı'nın Açılışını Yaptı

Etkinlikte terör saldırısı ihtimaline karşı yoğun güvenlik önlemi alındı

VATİKAN – Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, merhamet temasıyla gerçekleştirilecek olağanüstü jübile yılının açılışını yaptı.

Katolik inancına göre ilki 1300 yılında yapılan o tarihten bugüne kadar genellikle 25 ya da 50 yılda bazen ise daha sık aralıklarla yapılan jübile yıllarının 27’incisi Vatikan’da Aziz Petrus Meydanı’nda Papa Franciscus’un yönettiği ve yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı törenle başladı.

Papa, jübile yılı açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada “korkularımızdan arınalım ve coşkuyu yaşayalım” mesajı verdi.

Dualar ve ilahilerin ardından Papa Franciscus, jübile yıllarının açılışını simgelediği üzere Aziz Petrus Bazilikası’nın kapısını açarak, Olağanüstü Merhamet Jübilesi’nin açılışını yaptı. Kutsal kapıdan, Papa’nın ardından ilk geçen isimler arasında İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi de yer aldı.

Olağanüstü jübile yılı açılış törenine Papa Franciscus’un selefi Emerit Papa 16. Benediktus’un da katılması, önceki ile mevcut Papa’nın olması bakımından bu törenlerin tarihine geçti.

Roma ve dünyada merhamet temasına odaklanacak çeşitli etkinliklerin yapılacağı Olağanüstü Jübile Yılı, 20 Kasım 2016’da sona erecek. Etkinlikler çerçevesinde bu akşam; Aziz Petrus Bazilikası’nın kubbesine yansıtılacak ışıklarla bir şov yapılacak.

Bu jübileden önceki jübile ise dönemin Papası 2. Jean Paul’ün himayesinde normal zamanında “Millenyum jübilesi” olarak yapılmıştı.

Öte yandan, Papa’nın hem sabahki hem de akşam saatlerindeki etkinlikleri için güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Roma kent merkezi uçuşa yasak bölge ilan edilirken, İtalyan güvenlik güçlerinin, Papa’nın etkinliklerinin olduğu yerlerde arama ve kontrollerini sıkılaştırdığı görüldü. Roma ve çevresinde gün boyu herhangi bir sorunun yaşanmaması için 2 binin üzerinde güvenlik görevlisi görev yaptı.
Kaynak: AA