Kenan İpek Açıklaması 'Denetimli Serbestlik Alanındaki Uygulamalar Hem Zor, Hem De Risk Oluşturuyor'

Türkiye’de Denetimli Serbestlik 10’uncu Yıl Sempozyumu’na katılan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, denetimli serbestlik alanındaki uygulamaların hem zor, hem de risk oluşturduğunu ifade ederek, “Çünkü, suç işlemiş bireyler cezalarını ceza infaz kurumlarında değil aile ve sosyal ortamlardan kopmadan toplum içerisinde çekiyor” dedi.

"Türkiye’de Denetimli Serbestlik 10’uncu Yıl Sempozyumu" Küçükçekmece’de gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış törenine Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, İstanbul Valisi Vasip Şahin,Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Avrupa Denetimli Serbestlik Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Gerry McNally ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Kenan İpek, Denetimli Serbestlik ile ilgili, “Denetimli serbestlik alanındaki uygulamalar hem zor, hem de risk oluşturuyor çünkü, suç işlemiş bireyler cezalarını ceza infaz kurumlarında değil aile ve sosyal ortamlardan kopmadan toplum içerisinde çekiyor. Bu durum da denetimli serbestlik içinde bulunan kişilerin denetim ve takiplerinin belli bir program dahilinde titizlikle yerine getirilmesini gerektiriyor. 137 merkezde faaliyet gösteren Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin ceza infaz kurumlarına paralel olarak fiziki altyapılarının güçlendirildi. Bu kapsamda Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin yükümlü kapasitelerine uygun infaz, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerini amaçlanan şekilde gerçekleştirebileceği, yükümlülerin kolay ulaşım sağlamasına elverişli müstakil binalarda hizmet vermelerinin sağlandı” dedi.

“DENETİMLERİNİN KOLAY YAPILMASI İÇİN MOTORİZE EKİPLER KURULDU”

Kenan İpek, yapılan çalışmalara değinerek, “Ceza infaz kurumları ve Denetimli Serbestlik Müdürlükleri için yükümlülerin sevk, nakil, denetim ve takip işlerinin daha etkili gerçekleştirilmesi için hizmet aracı sayısı artırılmıştır. 2 bin 249 araçla çalışmalar yürütülmektedir. Bununla birlikte Denetimli Serbestlik Müdürlükleri tarafından yükümlülerin denetim ve takiplerinin daha hızlı ve kolay yapılması için motorize ekipler kurulmuştur. Önem verdiğimiz diğer bir konuda ceza infaz sistemindeki insan kaynağının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi olmuştur” dedi.

İpek ayrıca her anlaşmazlığın hukuk sisteminde oluşturduğu yükün, cezada da adliyelere intikal ettiğini ifade ederek, "Adliyelerde yılda yaklaşık 7 milyon hukuk ve ceza olmak üzere dava açılıyor. Batı ülkelerine baktığımız zaman her ihtilafın yargıya gelmediğini görüyoruz. Stratejimiz içerisinde en çok önem verdiğimiz konuların başında yargıya gelen bu iş yükü var" diye konuştu.

Kaynak: İHA