'Dünyanın Yaşlısı' Türkiye'de Ağırlanacak

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Dünya Yaşlılık Derneği (DÜYADER) ve Dünya Markalar Derneği'nin (DÜMADER) hazırladığı "Umut Çınarı Projesi" ile dünyanın birçok ülkesinden yaşlının sağlık turizmi kapsamında Türkiye'de ağırlanması hedefleniyor.

Her iki derneğin de başkanlığını yürüten Umut Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yaşlı nüfusunun giderek arttığını, bu nedenle geleceğin en önemli konusunun yaşlı bakım hizmetleri olduğunu söyledi.

Bu kapsamında oluşturulan yaşam evleri ve rehabilitasyon merkezlerinin öneminin gelecekte artacağına işaret eden Çınar, 2050'de 60 yaş üzeri nüfusun 2 milyara ulaşacağına 80 yaş ve üzeri yaşlıların sayısının ise 5 kat artacağını vurguladı.

"Umut Çınarı Projesi" ile Türkiye'nin markalaşacağına, yurt içi ve dışında tesisler yapılacağına işaret eden Çınar, 27 Aralık'ta Ankara'da ilk tesisin açılışının gerçekleşeceğini ifade etti.

Çınar, "Bundan sonra yurt içinde ve yurt dışında 'Umut Çınarı Projesi' adı altında birçok tesis açacağız. Bu tesislerin startını ilk olarak Ankara Sincan'da veriyoruz. Bir yıl içinde Türkiye'nin üç büyük kentinde bu tesisler açılacak. İkinci yılın sonunda ise yurt dışında 14 ülkede açılması planlanıyor" dedi.

Projeyle Türkiye'nin tanıtımının da yapılacağını belirten Çınar, açılacak tesislerden yararlanan yaşlıların değişim programlarıyla Türkiye'ye gelerek aynı tesislerde hizmet alabileceğini kaydetti.

"Dünya Markalar Zirvesi"nin gelecek yıl Kasım ayında, Sağlık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının desteği ve Dünya Markalar Derneği ile Dünya Yaşlılık Derneğinin organizasyonuyla ABD'nin Las Vegas kentinde gerçekleştirileceğini aktaran Çınar, Umut Çınarı Projesi'nin dünya lansmanının burada yapılacağını belirtti.

- "Örneğin Japonya'da nüfus o kadar yaşlı ki zaten bakabilecek gençleri yok"

Türkiye'nin dünya yaşlılarını ağırlayabilmesi için gerekli altyapıları kurabilecek güce sahip olduğunu vurgulayan Çınar, Türkiye'de hızlı bir şekilde sağlık odaklı tesisleşmenin tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin markalaşma süreci ve tesisleşme altyapısını tamamladıktan sonra dünya çapında ileri yaşlı ve yaşlıların bakımlarını üstlenebilecek duruma gelebileceğini belirten Çınar, şöyle devam etti:

"Dünya artık yaşlanıyor. İnsanların yaşlılığa bir sorun olarak değil, çözüm olarak bakmaları gerekiyor. Bununla ilgili önlemler alan ülkeler, çok daha kaliteli yaşayacaklar. Ülkemizin bu konuda çok büyük avantajı var. Bu nedenle biz bu konuya büyük önem veriyoruz. Biz, ülke olarak Japon'undan Çinli'sine, Alman'ından Fransız'ına, Arap'ından Rus'una kadar hepsini ağırlayabilecek durumdayız. Bunun için gerekli tüm doğal kaynaklara sahibiz."

Türkiye'nin altyapısını tamamladıktan sonra yaşlı bakımında ekonomik olarak da tercih edilen ülke olacağını ifade eden Çınar, "Örneğin, Japonya'da nüfus o kadar yaşlı ki zaten bakabilecek gençleri yok. O yüzden yaşlılarını iyi ülkelere göndermek zorundalar. Burada markalaşma sürecini en iyi anlatan, en iyi kendini ifade eden ülkeler, bu konuda çok büyük artılar kazanacak. Biz de bu konuda ciddi çalışmalar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Dünyaya Türkiye'yi iyi anlatarak dünyanın yaşlısını Türkiye'de ağırlayacağız" diye konuştu.

- Yaşlı bakıcıların sayısı artacak

Türkiye'de yaşlı bakıcı, diyetisyen, ergoterapist ve fizik tedavi uzmanı sayısının artacağını ve buna bağlı yeni istihdam alanlarının oluşacağını dile getiren Çınar, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu projeyle ekonomimize de çok büyük girdiler sağlanacak. Amacımız, dünya yaşlısına bakmak olmalı ki buradan gelecek döviz ve istihdam gelirleriyle kendi yaşlımıza da daha iyi bakabilme konumuna gelelim. Türkiye'deki bakım giderleri yurt dışına göre çok daha ekonomik olduğundan dolayı Türkiye bir cazibe ülkesi haline gelecek" ifadelerini kullandı.

Çınar, yurt dışından gelen turistin harcamalarının sınırlı olduğuna ancak yaşlı ve ileri yaşlı insanların turizm faaliyetlerinin yanı sıra tedaviye yönelik birçok harcama yapacağına da dikkati çekti.

Hükümetin kalkınma programında da sağlık turizmi ve yaşlı bakım hizmetlerinin büyük önem kazandığını vurgulayan Çınar, şunları kaydetti:

"Ülkemizin doğal kaynakları, dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu yüzden 2023'ten 2050'ye kadar dünyanın en önemli ülkelerinin yaşlısını da gencini de Türkiye'de ağırlayacağız. Sağlık turizmiyle ilgili yaşlı, ileri yaşlı veya ayakta bakım tedavi hizmetlerini almak isteyen insanları ülkemize getireceğiz. Bunun yanı sıra tanıtım çalışmaları kapsamında tüp bebek, diş, göz ve fizik tedavi ile organ nakli konularında tanıtımlar yapılacak. Bu kapsamda da ülkemiz ilgi görecek."

Kaynak: AA