Cibutili Bakan Ahmed, Çankırı'da

Cibuti Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Nebil Muhammed Ahmed, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan'ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Vali Özcan, Bakan Ahmed'i ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek Çankırı'nın hakkında bilgi verdi.

Konuk Bakan Ahmed ise Cibuti ve Türkiye'nin köklü bir geçmişi bulunduğunu ifade ederek Cibuti'nin kuzeyinde Osmanlı'nın izlerine çok rahat şekilde ulaşılabildiğini söyledi.

Cibuti'de düğünlerde geline "O kadar güzel olacaksın ki İstanbul'da parlayan bir yıldız gibi olacaksın" denildiğini aktaran Ahmed, "Bunu söyleyenler, Türkiye'yi görmeyen insanlardır. Bu söz, geçmişimizi ortaya koyuyor" diye konuştu.

Cibuti'nin kalkınmak ve gelişmek istediğini, bunun için öncelikle insanlarını eğitmeleri gerektiğini vurgulayan Ahmed, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cibuti'yi ziyaret etti. Ziyarette çeşitli protokoller imzaladık. Bu protokoller çerçevesinde Türkiye'de ziyaretler yapıyoruz. Protokolleri somut hale getirebilmek için bazı üniversitelerle de anlaşmalara gidiyoruz. Bunlardan biri de Çankırı Karatekin Üniversitesi. Teknikerlere ve mühendislere ihtiyacımız var. Öğrencilerimizi buradaki üniversitelere mastır ve doktora için göndermek istiyoruz. Buradaki insanların desteğiyle bunu masada da somut hale getiriyoruz. Çankırı Karatekin Üniversitesi ile ilişkileri geliştirmek, birkaç yıl içerisinde Cibuti'de de Çankırı Cibuti Teknik Enstitüsünü kurmak istiyoruz."

Ahmed, Türkiye ile Cibuti'nin ticaretinin önümüzdeki süreçte artacağına inandığını dile getirerek ülkesindeki limanın çok stratejik olduğunu, Türkiye'den buraya gelecek ürünlerin gümrüksüz şekilde giriş yaparak Afrika'ya dağılabileceğini anlattı.

Türkiye'den gelecek tüm ürünlerin bölgede çok dikkat çekeceğine inandığını bildiren Ahmed, "Şu anda Türkiye'den gelen iş adamları, hastaneler, evler ve camiler inşa ediyor. Bunun artarak devam edeceğine inanıyorum. Bundan gurur duyuyoruz, bunun diğer Afrika ülkelerine örnek olacağına inanıyoruz" dedi.

Bakan Ahmed, bir gazetecinin "Ortadoğu'da yaşananlar, Afrika'dan nasıl görünüyor" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bana göre, Ortadoğu'daki problemler, ancak buradaki insanların inisiyatifi ile çözümlenir. Onlar, nasıl isterse o şekilde çözümlenir. Oradaki problemlerin çözümüyle ilgili öneriler, dışarıdan gelmemeli. O ülkelerin insanları kendi sorunlarını çözmeli."

Ziyaretin sonunda Vali Özcan ve konuk bakan, birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.

Kaynak: AA