Arjantin'den, Venezuela'nın MERCOSUR Üyeliğinde Geri Adım

Arjantin’in yeni yönetimi, Venezuela’nın MERCOSUR üyeliğinin askıya alınması talebinden vazgeçti

BUENOS AİRES - Arjantin’in yeni Devlet Başkanı Mauricio Macri, insan hakları ihlalleri gerekçesiyle Venezuela’nın Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) üyeliğinin askıya alınması talebinden geri adım attı.

Macri’nin gelecek kabinesinde dışişleri bakanlığı görevini sürdüreceğini açıkladığı Susana Malcorra, katıldığı yerel bir radyo programında, Venezuela’da gerçekleştirilen seçimler sonucunda muhaliflerin parlamentoda çoğunluğu elde ettiğini belirterek, demokratik sözleşmenin antidemokratik hükümetleri cezalandırdığını söyledi.

Macri'nin, Venezuela'nın MERCOSUR üyeliğinin askıya alınması talebini sürdürmeyeceğini anlatan Malcorra, seçim sonuçlarının demokratik bir çerçeve ortaya çıkardığını ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun da sonuçları kabul ettiğini bildirdi.

Arjantin’in yeni lideri Macri, seçildikten sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, Venezuela lideri Nicolas Maduro'nun muhaliflere yönelik tutumu nedeniyle Venezuela'nın MERCOSUR üyeliğinden çıkarılmasını isteyeceğini açıklamıştı.

Kirchner'in Ekvator ve Bolivya'yla en yakın müttefiklerinden Venezuela liderine karşı olan bu adım, Macri'nin zaferi sonrasında bölgesel politikalarda gerçekleştireceği radikal değişimin bir sinyali olarak algılanmıştı. Ancak Macri, yakın zamanda Brezilyalı mevkidaşı Dilma Rousseff ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamayla Venezuela konusundaki tavrını yumuşatmıştı. Macri, Arjantin ve Brezilya olarak Venezuela’daki gelişmeleri gözlemlediklerini ve her iki ülkenin de insan hakları ve demokrasiye bağlılık konusunda aynı düşündüğünü açıklamıştı.

Pazar günü Venezuela’da yapılan parlamento seçimlerinde ülke siyasetinde sağ kanadı temsil eden muhalifler, 16 yıldır sonra ilk kez parlamentoda üstünlüğü ele geçirdi.

Kaynak: AA