AB, Siber Güvenlik Kapasitesinin Artırılmasına Karar Verdi

Avrupa Birliği (AB), siber güvenlik kapasitesini artıracak.

AB Komisyonu'nun yaptığı açıklamada, AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'nun ilk siber güvenlik yönetmeliği üzerinde uzlaştığı bildirildi.

Açıklamada, günümüzde bilgisayar bilgi sistemleri ve veri ağlarının işletmelerin önemli hizmetlerinde kullanıldığı ve sanal ortamda güvenlik olaylarının arttığına işaret edildi.

Sanal saldırıların özellikle elektrik, su, sağlık ve ulaştırma gibi temel hizmetleri aksatabilecek durumda olduğuna işaret edilen açıklamada, bu nedenle AB'nin siber güvenlik kapasitesinin arttırılmasına karar verildiği ifade edildi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Andrus Ansip, konuyla ilgili değerlendirmesinde, "İnsanların ve işletmelerin dijital hizmetleri tam anlamıyla kullanabilmeleri için, saldırılar olduğunda kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor" ifadesini kullandı.

İnternetin ülke sınırı tanımadığını anımsatan Ansip, "Günümüzde, bir ülkede yaşanabilecek bir siber sorun, Avrupa'nın diğer bölgelerini de etkileyebilir. Bu nedenle, AB çapında bir siber güvenlik çözümüne ihtiyaç duyuluyordu. Bu anlaşma bu doğrultuda atılmış önemli bir adım" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu Raportörü Andreas Schwab ise AB çapında ilk siber güvenlik kuralları konusunda uzlaştıklarını belirterek, birlik üyesi ülkelerin siber güvenlikte daha fazla işbirliği yapmak zorunda olacağını kaydetti.

- Farklı siber güvenlik sistemi uygulamaları son bulacak

Yeni düzenlemeye göre AB üyesi 28 ülkenin farklı siber güvenlik sistemleri uygulaması son bulacak. Üye ülkelerin siber güvenlik kapasiteleri ve siber güvenlik alanında iş birliği artırılacak.

Siber saldırılara karşı, enerji, ulaşım, banka, finansal piyasalar, sağlık ve su sistemi gibi kritik sektörlerdeki firmalar daha fazla önlem alacak.

Sanal hizmetler sunan firmalar, arama motorları, bulut uygulamaları ve sanal alışveriş siteleri, dijital saldırılara karşı gerekli güvenlik tedbirleri alacak. Ayrıca, gerçekleştirilen sanal saldırılar, yetkili mercilere bildirilecek.

AB, ağ ve veri hizmetleri stratejisini tanımlayacak. Siber güvenlik ile ilgili uygun mevzuat hazırlayacak. Üye ülkeler, siber saldırılara yönelik birimler oluşturacak.

Kaynak: AA