Rus Öğrenci Ve Eğitim İşbirliği

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, "Üniversitemizin Rusya Federasyonunda bulunan 8 üniversite ile anlaşması bulunmaktadır. Şu ana dek bunların hiçbirinden basın yayın organlarında iddia edildiği yönde bir bildirim alınmamıştır" dedi.

Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın Türkiye’deki Rus öğrenciler ve iki ülke arasındaki eğitim işbirlikleri ile ilgili son değerlendirmeleri üzerine, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş yaptığı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Rusya Federasyonunda 44 üniversitenin Türk üniversiteleri ile olan uluslararası anlaşmalarını feshettiklerine ve bu durumun Türk üniversitelerine bildirildiğine dair haberler görüldüğünü belirterek," Üniversitemizin Rusya Federasyonunda bulunan 8 üniversite ile anlaşması bulunmaktadır. Şu ana dek bunların hiçbirinden basın yayın organlarında iddia edildiği yönde bir bildirim alınmamıştır" ifadesini kullandı.

"İnanıyoruz ki ‘üniversite’ kavramına içkin olan evrensellik ve barışçılık ilkeleri Rusya Federasyonunda köklü ilişkilere sahip olduğumuz ortaklarımız için de geçerlidir" diyen Prof. Dr. İbiş, şöyle devam etti:

"İki ülke arasında artık kopması mümkün olmayan çok yönlü, derin ilişki içinde özel bir yeri bulunan bilim ve eğitim alanındaki ortaklık, tıpkı diplomasi gibi, bu ilişkinin temellerinden birisidir. Ülkeler arasında yaşanabilecek siyasi anlaşmazlıkların bilim, eğitim alanlarını etkilemesine izin verilmemesi gerekir. Çünkü gelecekteki ilişkilerin inşasında temel alanların başında bilim ve eğitimin geldiği unutulmamalıdır. Buradan hareketle; Üniversitemizin kapıları Rusya Federasyonundan gelen akademisyen ve öğrencilere her zaman açık olduğu gibi, Rusya Federasyonundaki ortaklarımızla süregelen bilim ve eğitim ilişkilerimizin de akamete uğramaksızın tarafımızca devam ettirilme isteğimizi korurken, aynı everensel bakış açısı ile Rusya tarafının da benzeri anlayışı koruması gerektiği inanç ve tavsiyemizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz”.
Kaynak: İHA