Atatürk'ün Bilecik'e Gelişinin 95. Yıl Dönümü

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 95. yıl dönümü kutlandı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 95. yıl dönümü kutlandı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Söğüt Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Taner Bilgin, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Atatürk'ün Bilecik'e Gelişi ve Bilecik'in Milli Mücadeledeki Yeri" konulu konferansta, 8 Temmuz 1920 tarihinden sonra Yunanlıların Bursa'yı işgal etmesiyle batı cephesinin merkezinin Bilecik olduğunu hatırlattı.

İtilaf devletlerinin Sevr Antlaşması'nı Osmanlı Devleti'ne imzalattıklarını ancak devletler arası antlaşmaların geçerli sayılabilmesi için meclis onayına ihtiyaç bulunduğunu anlatan Bilgin, şunları kaydetti:

"İstanbul'dan gelen heyet ile Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1920'de Bilecik Garın'daki binada görüştü. Görüşmeler, sonuçsuz olmasına neden oldu. Son uyarı niteliğinde olan bu görüşmeler neticesinde bir sonuç çıkmamış, görüşmelerden bir ay sonra Yunanlılar 1. İnönü Muharebesi ile saldırıya geçmişlerdir. Bilecik'te kabul edilmeyen Sevr Antlaşması, Kurtuluş Savaşı'nın başlamasına neden olmuştur."

Tören, öğrencilerin şiirler okuması ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı Bando Takımı'nın Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirmesi ve "Atatürk" konulu serginin gezilmesiyle sona erdi.

Programa, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle öğrenciler katıldı.
Kaynak: AA