Arjantin'in Yeni Lideri Macri'den Brezilya'ya Ziyaret

Arjantin Devlet Başkanı Macri, Brezilyalı mevkidaşı Roussef’le bir araya geldi

BUENOS AİRES - Kasım ayı sonunda düzenlenen seçimlerden zaferle çıkarak Arjantin’in yeni Devlet Başkanı seçilen Mauricio Macri, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’le görüştü.

Arjantin’in resmi haber ajansı Telam’da yer alan habere göre, seçildikten sonraki ilk yurtdışı ziyaretini Brezilya'ya gerçekleştiren Macri ile mevkidaşı Rousseff arasındaki görüşme başkent Brasilia’daki Planalto Sarayı’nda gerçekleşti.

Görüşme sonrasında basına açıklama yapan Macri, toplantıda ikili ilişkiler yanında, Mercosur’un (Güney Amerika Ortak Pazarı) durumu, Venezuela’daki seçimler ve ortak altyapı projeleri için kredi konularının ele alındığını ifade etti.

Ayrıca Macri, devlet başkanlığı ofisini selefi Cristina Fernandez Kirchner’den devralacağı 10 Aralık sonrasında Brezilyalı iş adamlarının Arjantin’e gerçekleştireceği bir ziyaret planının da gündeme geldiğini belirtti.

İki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi konusunda taraflarda büyük bir arzunun olduğunu vurgulayan Macri, iki ülkenin de ekonomik durgunluk yaşadığına dikkati çekti.

Venezuela’daki seçimlere dair de değerlendirmelerde bulunan Macri, Arjantin ve Brezilya olarak Venezuela’daki gelişmeleri gözlemlediklerini ve bugünden itibaren gerilimin düşmesini ümit ettiklerini söyledi.

Macri, seçildikten sonra düzenlediği ilk basın toplantısında Venezuela lideri Nicolas Maduro'nun muhaliflere yönelik tutumu nedeniyle Venezuela'nın Mercosur üyeliğinden çıkarılmasını isteyeceğini açıklamıştı.

Kirchner'in Ekvator ve Bolivya'yla en yakın müttefiklerinden biri olan Venezuela liderine karşı olan bu adım, Macri'nin zaferi sonrasında bölgesel politikalarda gerçekleştireceği radikal değişimin bir sinyali olarak algılanmıştı.

Brezilya temasları sırasında Macri’ye, kabinesinde Dışişleri Bakanı olarak çalışacak Susana Malcorra da eşlik etti.

Arjantin'in yeni lideri, Brezilya temaslarını tamamladıktan sonra Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet’le görüşmek üzere Santiago’ya hareket etti.
Kaynak: AA