Zonguldak'ta Damızlık Ana Arı Projesi

ZONGULDAK  - Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesinde, Damızlık Ana Arı Projesi kapsamında 20 arıcıya organik petek dağıtıldı.

Gümeli Belediyesi Toplantı Salonu'ndaki dağıtım töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, özellikle organik bal üretiminin artırılması noktasında çaba gösterdiklerini belirtti.

Karakavuz köyü ve Gümeli beldesine yönelik Damızlık Ana Arı Projesi hazırladıklarını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

"Bilindiği gibi 2014 yılında bu bölgede organik aracılığın gelişmesi için bir proje başlatmıştık. Bu proje kapsamında 20 arıcımıza organik kovan dağıttık. 2015 yılında bu proje devamında Bakanlığımız organik arıcılıkla ilgi yeni bir ödenek daha çıkardı. Bu ödenekle 20 organik arıcımıza organik petek almaya karar verdik ve bugün de dağıtımını yaptık. Gümeli’de üretilen organik balları laboratuvara göndereceğiz. Analiz sonuçları temiz geldiğinde arıcılarımıza sertifika vererek üretim izni vereceğiz. Arıcıların da bir markası olmuş olacak ve sizler de pazara sunarak katma değeri artıracaksınız. Bu bölgede bir diğer büyük projemiz damızlık arı projesi bununla ilgi çalışmalarımız sürüyor."

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney de Türkiye'de 3 ilde damızlık ana arı üretimi yapıldığını bildirdi.

"Geçtiğimiz aylarda bu bölgenin arılarını toplamaya başladık" diyen Güney,  "Dışarıya arısı çıkmamış 10 yıllık arılardan numune alarak DNA’sı çıkarılacak. Tabi bu da bizim için bir maliyetti. Bunu arıcılardan almayacağımız için sağolsunlar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü karşılayacağını söyledi. Şu anda her şeyi hazır, önümüzdeki günlerde arılarla ilgili DNA çalışması başlanarak, bahar aylarında ise bu bölgelerde damızlık ana arı çalışmasına başlayacağız" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, 20 arıcıya organik petek hediye edildi.

Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam,  Alaplı-Gümeli Arıcılar Derneği Başkanı Hüseyin Tosun, Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu da katıldı.

Kaynak: AA