İmam Hatip Okulları Çalıştayı

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Samsun İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (SAMİMDER) ortaklaşa “İmam Hatip Okulları Nitelik Tespiti ve Hedef Belirleme Çalıştayı” düzenledi.

İmam Hatip Okulları Çalıştayı
Serra Otel’de düzenlenen çalıştaya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz, Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, SAMİMDER Başkanı Abdulkadir Yeşil, ilçe milli eğitim müdürleri, imam hatip okulları müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Çalıştayda SAMİMDER Başkanı Abdulkadir Yeşil ve İmam Hatip Platformu Samsun Temsilcisi Prof.Dr. Mahmut Aydın’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, “İlimizdeki imam hatip okullarımızın gerek sayısal gerekse niteliksel olarak geliştirilmesi için hem sivil toplum kuruluşlarımızla hem de yerel yönetimlerimizle işbirliği halinde çalışmaktayız. Bu yıl 4 tane lise ve 9 tane ortaokul olmak üzere toplam 13 tane imam hatip okulu açtık. İmam hatip okullarımızda şu anda 25 bin öğrencimiz var. Hem liselerde hem de ortaokullarda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğumuzu da söyleyebilirim” dedi.

YILMAZ: “HELALİ HARAMI GÖZETEN BİR ŞEHİR YAPMAYA ÇALIŞIYORUM”

Düzgün, hakkı, hukuku gözeten bir şehir yapmaya çalıştığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “16 senedir Samsun’dayız. Hayatımızın en büyük mücadelesi helal ile haramı ayırma mücadelesidir. Helal ile haramı ayırabilecek insan yetiştirme mücadelesidir. Ben şehri yönetirken hep bu mücadelenin içerisinde oldum. Ömrüm olduğu sürece bu mücadeleyi vereceğim. Bir gün gelir de içtiği bir çorba ‘helal mı, haram mı, benim cebimdeki kalem helal mı, haram mı, evime akşam götürdüğüm ekmeği helalinden kazandım mı yoksa kazanmadım mı’ diyen insanı mükemmel bir şekilde yetiştirdiğimiz takdirde işimiz bitti demektir. Eğer iyi insan yetiştirme mücadelesi bir gün gelip bitecek olsaydı, şu ana kadar bunu bitirmiş ülkeler olurdu. Daha iyi bir şehirde iyi insanlar yetiştirilebilir. İyi insanlar yaşar, iyi insanlar iyi şehirleri inşa eder, iyi şehirler de iyi insanları geliştirir. Şehir insanı, insan da şehri etkiler. Elimden geldiği kadar düzgün, hakkı, hukuku, helali, haramı gözeten bir şehir yapmaya çalışıyorum. Rabbim bana fırsat verdi, 17 senedir Samsun’a hizmet ediyorum. Gecem yok gündüzüm yok. Allah şahidimdir bana ait hiçbir şey yok. Her şey şehrimin insanın geleceğine aittir. Uyuyup da, sızıp kalıncaya kadar şehrimle beraberim. Uyanıp da ‘bismillah’ dediğim andan itibaren de şehrimle beraberim” diye konuştu.

Üniversite yıllarında başından geçen bir olayı anlatan AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, “Bugünümüzün kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bir dönem içersinde yüzde 1 ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdik. Başarılı bir şekilde mezun olduk ve hakimlik sınavlarına girdik. 10 soru soruldu ve 90 üzeride puan aldık. Ancak mülakatı bir türlü geçemedik. Geçemememizin tek bir nedeni vardı. O da imam hatip lisesi mezunu olmamdı. Artık imam hatip okullarında öğrenci ve öğretmen kalitelerini arttırmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

VALİ ŞAHİN: “İYİ İNSAN YETİŞTİRELİM”

Gıybetin çok kötü bir şey olduğunu ve iyi insan yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Herkes herkes ile ilgili gıybet ediyor. Arkasından konuşuyor. Biri geliyor, bir yerde oturuyorlar, konuşuyorlar. Daha sonra biri oradan ayrıldığı zaman diğeri ‘boş ver’ diyor. Hemen arkasından atıyorlar. Bu defa o tarz toplantılarda en son kalkmaya başladım ki, arkamdan konuşmasınlar diye, ya da gitmemeye başladım. Bir araya geldiğimizde öpüşüyoruz, konuşuyoruz. Sonra o onu çekiştiriyor, bu bunu çekiştiriyor. Allah’tan korkun. Gıybet ile ilgili bir başka ayet mi geldi de bizim haberimiz yok. Biz iyi Müslüman yetiştirmiyoruz, yetiştirmeyelim ama iyi insan yetiştirelim. Eğer iyi insan yetiştirirsek bu zaten iyi Müslüman olur. Hatta iyi kafir de olabilir. Problemimiz herkesin iyi Müslüman yetiştirdiğini hesap ettiği bir ortamda biri kelime-i şehadet ile boğasını kesiyor, biri de kelime-i şehadetle şehit olduğu inancı ile vefat ediyor. Onun için bizim ciddi anlamda kendimizi gözden geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“BAZI SATILIKLAR ‘SİZİN YANINIZDA SAVAŞIRIZ’ DİYE PUTİN’İN ÖNÜNDE EĞİLİYOR”

Türkiye-Rusya arasındaki gerginliğe değinin Vali Şahin şunları söyledi: “Bugün Rusya ile sorun yaşıyoruz. Rusça dilli imam hatip okulları açalım diye Cumhurbaşkanımıza Samsun’a geldiğinde söyledim. Rusya’da çok yoğun bir şekilde Müslümanlar yaşıyor. Bazı satılıklar gidiyor ‘sizin yanınızda savaşırız’ diye Putin’in önünde eğiliyorlar. Ukrayna’dan bir yazar ‘son dönemlerde Putin’in bize bir katkısı oldu. Bizde Ukraynalılık, Ukrayna vatandaşı kavramı bitmişti. Biz dünya vatandaşı olmuştuk. Ne zaman Rusya bizi bombalamaya başladı.

Doğu tarafını unutursanız, Ukrayna’da artık Rusça değil, Ukraynaca konuşulmaya başlandı ve milli benliğimize kavuştuk’ diyor. Rusya’da Putin, Türkiye aleyhine yığınlarca açıklama yapıyor. Hiçbir Rus yazarı ya da gazetecisi çıkıp da Putin’i eleştirmiyor. ‘Milli birlik ve beraberlik zamanı’ diyorlar. Bizdeki Putinistler, Putinciler, Putin severler, ‘Ya arkadaş Putin, bize dokunma, Cumhurbaşkanı ile uğraş’ diyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey göremezsiniz. Onun için bizim iyi insan yetiştirmekle ilgili sorunumuz var. Bunu ortaya koyacağız.”
Kaynak: İHA