'ECB'nin Adımları Deflasyon Riskine Karşı Yardımcı Olacak'

LONDRA – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) adımlarının deflasyon riskine karşı yardımcı olacağını belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada" Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alım programına devam edeceğini açıklaması ve mevduat faizini azaltması Avrupa’nın düşük enflasyonu deneyimlemeye devam edeceği görüşümüzü destekliyor fakat uzun süreli bir deflasyon oluşmayacak” denildi.

Açıklamada, ECB’nin adımlarının etkisinin, piyasaların göstereceği tepkiye bağlı olduğunun altı çizilirken, “Dün yapılan açıklama, daha geniş çaplı bir genişlemeye ilişkin piyasa beklentilerinin altında kaldı” ifadesine yer verildi.

Fitc, EBC’nin adımlarının, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyüme endişelerinin ve düşük enerji fiyatlarının oluşturduğu ortamda bu yılın ikinci yarısındaki deflasyon baskısına “anlamlı bir karşılık” oluşturduğunu kaydetti.

Açıklamada ayrıca “Avro Bölgesi’nde enflasyon temel olarak bölge ekonomisindeki yapısal zayıflıklardan dolayı düşük kalmaya devam ediyor. Düşük talep, yüksek işsizlik ve borç buna eşlik ediyor” yorumunda bulunuldu.

Eurostat’ın kasım ayında Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 0,1 seviyesinde gerçekleşmesini beklediğini hatırlatan Fitch, “Baz etkisi manşet enflasyonu daha da yükseltebilir ama altta yatan faktörler 2017’ye kadar baskılanmış olacak. 2017 yılında enflasyonun yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA