'Dengeli Beslenme Kış Hastalıklarından Koruyor'

SAMSUN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (ÖMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadelede dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirtti.

Özenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların soğumaya başlamasıyla başta grip olmak üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon gibi hastalıklarının görülme sıklığının arttığını, bunun için beslenmenin büyük önem taşıdığını söyledi.

Kış mevsiminde hastalıklarından korunmak için sadece kişisel bakım ve hijyenin yeterli olmadığını, bunun doğru beslenme ile desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Özenoğlu, "Vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemini bilmek gerekiyor. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda yaşam tarzı ve beslenme son derece önemlidir. Mevsimsel geçişlerde yeterli ve dengeli beslenme, hastalıklara yakalanma riskini düşüreceği gibi hastalık döneminde de vücudun direncini artıracaktır" dedi.

Mevsim geçişlerinde hava sıcaklıklarında gün içerisinde meydana gelebilecek ani yükseliş ve düşüşlere karşı da dikkatli olunması gerektiğine dikkati çeken Özenoğlu, sağlık sorunları ortaya çıkmadan önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Yeterli ve dengeli beslenmenin kış hastalıklarının önüne geçilmesinde önem taşıdığına işaret eden Özenoğlu, şöyle devam etti:

''Kış mevsiminde sıvı tüketimi önemlidir. Sadece hastalık zamanında değil, normal zamanlarda da sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Günde en az 1,5-2 litre su içilmelidir. Suyun yanı sıra vücudun günlük sıvı ihtiyacını desteklemek için ayran, meyve suyu, süt ve çorba tüketilmesi önemlidir. Bol sıvı alımı, hastalık döneminde vücut ısısını dengede tutmanın en önemli yoludur. Ayrıca sebze yönünden zengin çorbalar da vücudun hastalıklara karşı direncini arttıracaktır. Hastalığın ağır seyrettiği günlerde çorba ve su ile bitki çayı ve meyve suları içilmelidir. Mevsime uygun olarak brokoli, karnabahar, ıspanak, karalahana, limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir."

Sebze ve meyvelerin hücrelerin yenilenmesini ve doku onarımını sağladıkları gibi, hastalıklara karşı direnç oluşumunda da etkin olduklarını vurgulayan Özenoğlu, özellikle havucun bu mevsimin en önemli sebzesi özelliği taşıdığını kaydetti.

- Kış mevsiminde bal tüketimi önerisi

Doç. Dr. Özenoğlu, grip ve soğuk algınlığına karşı bal tüketiminin boğaz ve bronşlarda iyileşmeyi hızlandırdığını, doğal ilaç etkisi gösterdiğini ifade ederek, "Balın bitki çaylarının antioksidan etkisini artırdığı bilinmektedir. Papatya, zencefil, melisa, ekinezya, ıhlamur ve adaçayı gibi bitkilerin çaylarına eklenecek bir miktar bal, grip ve soğuk algınlığı şikayetlerinin giderilmesinde etkilidir. Özellikle zencefil, solunum yollarını açan doğal bir antiseptik (canlı dokuya uygulanan mikrop karşıtı maddeler) vazifesi görmektedir. Zencefil, bal ile karıştırılarak tüketebileceği gibi diğer bitki çayları ve limonata gibi içeceklerle de tüketilmelidir" diye konuştu.

Kaynak: AA