CHP'li Akkaya'yı Ağlatan Açılış

İzmir Buca’da “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” dolayısıyla düzenlenen madenci heykeli açılışında, temsili madenci gösterisini izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, gözyaşlarını tutamadı.

CHP'li Akkaya'yı Ağlatan Açılış
Buca Belediyesi, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla hem maden facialarında hayatlarını kaybeden madencileri anma hem de madenci heykeli açılışı etkinliği düzenledi.

Açılışa, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Ali Yiğit, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Vedat Aslan, Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Aykut Aydemir ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Heykeltıraş Eray Okkan tarafından yapılan heykelin önüne madenci baretleri konulurken, açılışa gelenler hayatlarını kaybeden madencileri anmak için mum yaktı. Açılışta, madencileri temsil eden bir de gösteri düzenlendi.

Madencileri canlandıran oyuncular, temsil sırasında Soma maden faciasından kurtulan madencilerin “Çizmelerimi çıkarayım mı?” ve “İki dakika boş görseler köpek gibi azarlıyorlar” sözlerini hatırlattı. Gösteride ayrıca, Soma ve Ermenek’te çekilen görüntüler izlettirildi. Bu sırada duygu dolu anlar yaşayan Akkaya, gözyaşlarını tutamadı.

“ÖLEN MADENCİ SAYISI 500’Ü GEÇTİ”

Açılışta konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, “Türkiye’de yaklaşık 186 yıldır süren bir madencilik serüveni var. Sadece 2002 yılından 2015 yılına kadar madenlerde iş cinayetleri sonucu ölen madenci sayısı 500’ü geçti. Yapılan araştırmada, eğer tedbir alınsaydı bu ölümlerin birçoğu olmayacaktı. En büyük trajediyi Soma’da, Ermenek’te gördük. Sorunu çözemiyoruz, ateş düştüğü yeri yakıyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Soma katliamından sonra madenlerde yaşam odası kurulmasını teklif ettik ama tanesi 200 bin lira olduğu için reddedildi. İnsana değer verilmeyen, sadece bir maliyet üzerinden yapılan bir süreci yaşıyoruz. Umuyorum, bundan sonraki süreçte bunları yaşamayız. 2002’den 2015’e kadar diğer iş kollarına da baktığımızda 16 binden fazla işçi hayatını kaybetmiş” dedi.



“VİCDANLARIMIZI SORGULAYALIM”

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ise, “Bugün; bir bayram, bir eğlence günü yerine biraz hüzünlü geçiyor. Maden emekçileri, maalesef sadece sosyal imkansızlık, sadece ücret tarifesindeki yetersizlik mağduru değil, evden her sabah geri dönüp dönemeyeceği endişesi ile ayrılan bir grubun emekçileri. Bu heykele her bakanın ambulansa girerken ‘çizmemi çıkarayım mı?’ diyen madenciyi, ‘oğlum yüzme bilmiyordu’ diyen madenci annesinin gözyaşlarını unutmasın diye bu heykeli yaptık. Buradan her geçişimizde vicdanlarımızı sorgulayalım. Vicdanlarınızda buna neden olanları asla affetmeyin. Onlar tüm hayatlarını karanlıkta geçirdiler, umarım ışıklar içinde yatarlar” diye konuştu.

Açılışın ardından protokol üyeleri ve oyuncular, madenci baretlerini takarak fotoğraf çektirdi.

Kaynak: İHA