Kanada'nın Suriyeli Sığınmacı Programı Aksadı

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı McCallum: ''Birkaç hafta içinde Kanada’ya 6 bin mülteci getirerek tarihi bir misyona imza attık. Burada Kanadalıları rakama değil de kararlılığımıza odaklanmaya çağırıyorum"

TORONTO - Kanada’nın almayı taahhüt ettiği 25 bin Suriyeli mülteci programında ilk aşamada 2 haftalık aksama olduğu açıklandı.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı John McCallum, Federal Sağlık Bakanı Jane Philpott ile düzenlediği basın toplantısında, 2015 yılı sonuna kadar 10 bin Suriyeli mülteciyi Kanada’ya getirme sözlerinde şu ana kadar 6 bin rakamına ulaşabildiklerini belirterek, ''Birkaç hafta içinde Kanada’ya 6 bin mülteci getirerek tarihi bir misyona imza attık. Burada Kanadalıları rakama değil de kararlılığımıza odaklanmaya çağırıyorum" dedi.

Ülkeye getirilecek 25 bin Suriyelinin isimlerinin belirlendiğini ifade eden McCallum, aksamanın ise ulaşımdan ve mültecilerin yavaş hareket etmelerinden kaynaklandığını kaydetti. Daha önce taahhüt edilen tarih olan 2016 Şubat ayı sonuna kadar 25 bin kişinin Kanada’ya alınacağını vurgulayan McCallum, bunun siyasi bir irade ve söz olduğuna işaret etti.

Kanada Federal Sağlık Bakanı Jane Philpott ise "10 yıl sonra geriye dönüp baktığımızda bu insanları ülkemize getirmekte 2 hafta geciktiğimiz değil de toplumumuzun bir parçası olmuş binlerce Suriyeliyi konuşuyor olacağız" ifadesini kullandı.

Kanada Hükümeti, daha önce 2015 yılı sonuna kadar ülkeye getirileceğini taahhüt ettiği 25 bin Suriyeli mülteci programını revize ederek, 10 bin kişinin 2015 sonuna kadar, geri kalan 15 bin kişinin ise 2016 yılı Şubat ayı sonuna kadar Kanada’ya getirileceklerini açıklamıştı.
Kaynak: AA