Bakan Binali Yıldırım Bolu Dağı'nda

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bolu Dağı Tüneli girişinde bulunan Bolu Dağı Tünel Kontrol Merkezi’nde karayolları işçilerini ziyaret ederek, karayollarına bağlı kar temizleme aracını kullandı.

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde kar yağışı etkili olurken, Bakan Binali Yıldırım İstanbul Ankara karayolunun en önemli geçiş güzergahı Bolu Dağı Tüneli’nde bulunan tünel kontrol merkezini ziyaret etti. Bolu Valisi Aydın Baruş, Düzce Valisi Ali Fidan’ın kontrol merkezindeki çalışmalarını denetleyen Bakan Yıldırım, işçilerle sohbet ederek yeni yıllarını kutladı. Binali Yıldırım, sesli sistemden Bolu Dağı Tüneli’ni kullanan sürücülere dikkatli gitmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Tünel kontrol merkezindeki incelemelerin ardından kar temizleme aracını kullanan Bakan Yıldırım, yol kenarlarında bulunan karları temizledi. 1 kilometre boyunca kar temizliği yapan Yıldırım, ardından karayolları işçileri ve polislere baklava ikram etti.

Kar yağışı altından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, “Ana güzergahların hepsi açık. Bazen illerle ilçeler arasında kısmen kapalı olan yollarımız var. Onlarla ilgili çalışmalar sürüyor” dedi.

Yıldırım, “66 bin kilometre aşan yol ağında kar ve kış mücadelesini 7 gün 24 saat gece gündüz aralıksız sürdürmektedir. Bu amaçla 9 bin civarında çalışan personel 8 bine yakın makine teçhizat, 200 bin ton civarında tuz, 208 bin ton civarında agrega kaymayı önleyici malzeme, 76 ton üre, 625 ton buz çözücü 400 kilometreye varan kar siperleriyle kış tedbirlerini almış durumda. Bu amaçla yurdun her köşesinde yaklaşık 400 noktada kar mücadelesi devam ediyor. 18 bölgemizde bu çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Karayolları olarak biz gerekli tedbirleri alıyoruz. Ancak yaşadığımız bir zorluğu paylaşmak isteriz. Karayolcular karla mücadeleden ziyade TIR’la mücadeleden bahsederler. Yollardaki TIR’ların kayarak makaslama yapıp yolu kapatması sonucu mücadele yapacak araçların o noktaya erişiminde sıkıntılar yaşıyorlar. Sürücülerin gereken tedbirleri mutlaka almaları gerekir” diye konuştu.

Sürücülerin kar lastiği konusunda duyarlı olmalarını isteyen Bakan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

“Kış lastiği konusu çok önemli. Bu konuda sürücülerin duyarlı olmalarını bekliyoruz. Trafik işaretlerine özellikle dikkat edilmesine önem veriyoruz. İnsanlarımızın sevdiklerine sağ salim ulaşmaları her şeyin önünde geliyor. Karayollarında yolların açık tutulması adına gece gündüz demeden fedakarca cefakarca çalışan 9 bin karayolu çalışanımızı tebrik ediyorum onlara başarılar diliyorum. Yılbaşında onlarla birlikte olmayı çok önemsedik. Ana güzergahların hepsi açık. Bazen illerle ilçeler arasında kısmen kapalı olan yollarımız var. Onlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Hava şartları her an değiştiği için şu an böyle olan durup 3-5 saat sonra daha farklı olabilir. Önemli olan ekiplerimizin 2 nokta arasında sürekli ring yaparak yolda kayma sonucu veya yağış sonucu kapanma riski var mı yok mu sürekli kontrol ediyorlar. Ona göre de ilave ekip takviye gerekiyorsa yeri. Bu geçen yıl itibariyle bu birkaç yerde deneme amaçlı başlatıldı. Karayolları’nın son yıllarda personeli azaldı. Yeni arkadaşlar da başlamadığı için açığı kapatmak amacıyla ilave personel ihtiyacı bu şekilde hizmet alımıyla gerçekleştirilmişti. Buradan beklediğimiz verimi elde edemeyince bu yıl ağırlıklı olarak kendi personelimizle bunu yapıyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz. Malum bizde hizmet alımıyla çalıştırılan yasada taşeron diye tabir edilen karayolcular burada tecrübe kazanmış karayolculardan yaklaşık 6 bin 500 arkadaşı asli kadroya aldık. Onlar bu hizmetlerde fiilen yer almaya başladı.

Bahsedilen olumsuzluklar da tamamen ortadan kalkmış oldu.”

Bakan Binali Yıldırım açıklamalarının ardından Ankara’ya hareket etti.
Kaynak: İHA