ATO Offset Komisyonu Vecdi Gönül'ü Ağırladı

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) cari açığın azaltılması ve offset uygulamalarının yaygınlaştırılması için kurduğu Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Uygulamaları Özel İhtisas Komisyonu, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ü ağırladı.

Komisyonun olağan toplantısına katılan Gönül, offset uygulamalarının öneminden bahsederek, “Offset olmasaydı Türkiye’de savunma sanayi olmazdı” dedi.

TAI’nin offset sayesinde Airbus’a parça yaptığını hatırlatan Gönül, şunları söyledi:

“Elimizde kullanacağımız birkaç silah var. Bunların başında ofsett geliyor. Herkes üretim yapıyor ama satamıyor. Sizin paranız var, bir şey alacaksanız, aracıya komisyoncuya muhtaç olmadan doğrudan alırsınız. Kişiye offset dayatma şansınız olur. Mesela ben senden 1 milyarlık mal alacağım ama sen de benden belli kalitede 500 milyonluk mal alacaksın demektir. Alacağı mal olmadığı için teknolojiyi getirip öğretmek zorundadır.”

“TEKNOLOJİYİ ÜLKEYE MAL ETMEK MİLLİ DAVAMIZDIR”

Teknolojiyi öğrenmeden çağdaş ülke olunamayacağını vurgulayan Gönül, teknolojiyi Türkiye’ye mal etmenin bir milli dava olduğunu söyledi.

Offset kavramının dışarıdan bir şey alındığında aynı sözleşmede belli kalitede mal alıp satımını da taahhüt etmek olduğunu hatırlatan Gönül, “Aynı şartlar sözleşmede yoksa hiçbir kıymeti yok” dedi.

Türkiye’nin offsetteki başarısına dikkat çeken Vecdi Gönül bazı Arap ülkelerinin de offset uygulaması için kanun çıkarttığını aktardı. İş yaparken sadece üretimi değil ticaretini de düşünmek gerektiğini söyleyen Gönül, “Türkiye peşin parayla aldığı her malzeme için yüzde 50 kaliteli offset şartını ihale kanununa koymalı” diye konuştu.

“BİZE YOL GÖSTERİN”

Toplantıda ATO’da oluşturulan Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Uygulamaları Özel İhtisas Komisyonu’nun Türkiye’de ilk ve tek olduğunu vurgulayan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Vecdi Gönül’e “Komisyonumuzun fahri başkanı olun, bu konularda bize yol gösterin, biz de ona göre çalışalım” teklifinde bulundu.

”MÜSTEŞARLIK KURULSUN”

Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Uygulamaları Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Musa Pireci de toplantıda komisyonun faaliyetleri ve amacı hakkında bilgiler verdi. Komisyonun 2013 yılında kurulduğunu anlatan Pireci, komisyon olarak amaçlarının istihdama ve cari açığa faydalı olmak olduğunu bildirdi. Pireci ayrıca, “Komisyon olarak offset kavramını tanıtmak ve farkındalık yaratmak amacındayız. Bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarının offset alanında tabi olacakları bir müsteşarlık kurulmasını istiyoruz” dedi.

Toplantıya ayrıca ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, ATO Başkanvekili Koray Güngör Şanal, ATO Yönetim Kurulu ve komisyon üyeleri ile MÜSİAD Ankara Şubesi eski Başkanı Hüdaverdi Çakır katıldı.

Kaynak: İHA