Yeni Asgari Ücretin Hazineye Maliyeti Ne Kadar Olacak ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yeni asgari ücretin bütçeye toplam yüküyle ilgili, “Bütçeye 9,7 milyar TL yük olacaktır, bu yük Sosyal güvenlik Kurumu bütçesinden değil, Hazine kaynaklarından karşılanacaktır" dedi.

Yeni Asgari Ücretin Hazineye Maliyeti Ne Kadar Olacak ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Hak-İş’i ziyaret etti. Soylu, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ile görüşmesinden sonra gazetecilere açıklama yaptı. Hak-İş’in 1980 darbe mağduru olduğunu belirterek, hakkın ve memleket değerlerinin yanında olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, “Türkiye’nin geçtiğimiz dönemlerinde de demokrasinin tehlikeye düştüğü, ülkemizin istikrarından yoksun bırakılmaya çalışıldığı dönemlerde Hak-İş tüm unsurlarıyla birlikte şunu ifade etmektedir ki; demokrasinin yanında saf tutmuştur. Bu emek hayatı, demokrasimiz, ülkemizin gelişmesi açısından da son derece önemli ve ülkemizin yarınlarına ait kıymetli bir duruştur” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin büyüme modelinin hakkaniyetin, insanı merkezi alan bir model olduğunu kaydeden Bakan Soylu, “64. Hükümetin programı, 58. hükümetten beri ortaya konan fikrin, felsefenin ve anlayışın çerçevesinde şekillenmiş, 64. hükümet bugün hepimizin ihtiyaç duyduğu anlayışıyla bezenmiştir. Önemli bir dört yılın içerisindeyiz. Bu dört yılda milletimizin 7 Haziran ve daha sonra 1 Kasım seçimlerinde verdiği kararla ülkeye yönetenlere devrettiği, idealize ettirdiği dört yıllık icraatlarla görmek istediği tablo mevcut. Bu tablo istihdamın arttığı, üretimin arttığı tablodur. Türkiye önümüzdeki dört yıl içinde reformlarla birlikti, değişimi, dönüşümü esas alan üretimi arttıran bir modeli yine ortaya koyacak ve gerçekleştirecektir” şeklinde konuştu.

Emeklilere yılda bin 200 TL, ayda seyyanen 100 TL genel bir taahhüdü yerine getirdiklerini söyleyen Soylu, “1 Ocak 2016’dan itibaren asgari ücretin net bin 300 liraya gelmesiydi. İnşallah bugün bin 300 lira asgari ücret rakamını gerek işçi temsilcilerdi, çalışan temsilcileri gerekse işveren temsilcileri ile gerçekleştireceğiz. 2016 tarihine girmeden bir müjdeyi daha vereceğiz” diye konuştu.



"HDP ASGARİ ÜCRETİ HENDEĞE ATMAK İSTİYOR"

HDP’nin asgari ücreti hendeğe atmak istediğini ifade eden Bakan Soylu, “Milletin beklentileri, taahhütleri doğrultusunda bunu gerçekleştirebileceğimizi belirtmek istedim. Bugün 1-5’te Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplayacağız. Bu öneriyi getirdiğimizde destek olan CHP ve MHP’ye de teşekkür ediyoruz. Çünkü ihdas maddesiydi, onlar da kabul etmeyebilirdi. İnşallah bugün asgari ücret tespit komisyonu’ndan hayırlı bir haberi saat 15’ten sonra milletimize vereceğiz. HDP istese de,. İstemese de bu haberle milletimizi buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Bakan Soylu’ya teşekkür ederek, “Bakanımızla birlikte önümüzde var olan sorunları ortadan kaldırılması için birlikte çalışacağız. Bakanımız göreve geldiğinden beri, sosyal diyalog mekanizmalarına, üçlü Danışma kurulu taraflarına, bu ilişkilere gösterdiği ilgi, verildiği değer bizim için önemli” şeklinde konuştu.

Arslan, şunları kaydetti:

“1982 Anayasa’sının derhal, ivedilikle mutlaka yeni bir Anayasa ile değiştirilmesi gerekiyor. Hak-İş bu konuda ciddi mücadeleler yaptı. 1982 Anayasası’nın başlangıç çalışmalarından itibaren vesayetçi Anayasa’nın Türkiye’ye yakışmadığının altını çizmiştir.”

NEREDEN KARŞILANACAK ?

Bakan Soylu bir gazetecinin 110 TL desteğin nereden karşılanacağına dair sorusuna üzerine şu cevabı verdi:

“Bin 596 lira giydirilmiş işverene maliyeti olan bir yük. Bin 935 TL, bin 300 net asgari ücrette ulaşabilecek rakam. Bizim temel hesabımız bin 120 liralık asgari ücretle bin 300 lira ardasındaki fark. İşverenin bizim hesaplamamıza göre asgari ücret üzerinden 30 milyar TL civarında, 2016 Ocak tarihinde yüzde 6+5 olsaydı, toplam 20 milyar olacaktı. Biz bu 20 milyar TL’nin 9,7 milyar TL’sini karşılıyoruz. 274 TL’nin 110 TL’sini karşılıyoruz. Asgari ücret üzerinden 110 TL’lik maktu bir indirim yapıyoruz.”

Asgari ücretin bütçeye toplam yüküyle ilgili bir soruya ise Soylu, “Bütçeye 9,7 milyar TL yük olacaktır, bu yük Sosyal güvenlik Kurumu bütçesinden değil, Hazine kaynaklarından karşılanacaktır. Enflasyona etkisi 0.5 ile 0.8 arasında olacağı düşünülmektedir. Büyümeye olumlu etkisi olacaktır” diye karşılık verdi.

Kaynak: İHA